Przepis i sposób przygotowania na: Torta di riso dolce, czyli ciasto ryżowe
Kroki postępowania
W rondlu zagotować mleko z dodatkiem soli. Dodać ryż i ugotować pod przykryciem do wchłonięcia mleka przez ryż, co jakiś czas mieszając, aby ryż się nie przypalił.
Ugotowany ryż ostudzić.
Migdały zmielić i dodać do ryżu wraz z proszkiem do pieczenia i skórką cytrynową. Dokładnie wymieszać. Żółta oddzielić od białek i utrzeć z cukrem. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka połączyć z ryżem i dokładnie wymieszać.
Następnie bardzo delikatnie całość wymieszać z pianą z białek. Tortownicę o średnicy 22 cm posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Wlać ciasto i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut.
Smakuje wyśmienicie na ciepło i na zimno. Smacznego!