Torta di riso dolce, czyli ciasto ryżowe

Torta di riso dolce, czyli ciasto ryżowe

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukier

    100 gramów
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1/4 łyżeczki
  • migdały

    50 gramów
  • skórka z cytryny

    z 1 sztuki
  • jajko

    4 sztuki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • ryż do risotto

    200 gramów
  • mleko

    500 mililitrów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Torta di riso dolce, czyli ciasto ryżowe foto

W rondlu zagotować mleko z dodatkiem soli. Dodać ryż i ugotować pod przykryciem do wchłonięcia mleka przez ryż, co jakiś czas mieszając, aby ryż się nie przypalił.

Krok 2 - Torta di riso dolce, czyli ciasto ryżowe foto

Ugotowany ryż ostudzić.

Krok 3 - Torta di riso dolce, czyli ciasto ryżowe foto

Migdały zmielić i dodać do ryżu wraz z proszkiem do pieczenia i skórką cytrynową. Dokładnie wymieszać. Żółta oddzielić od białek i utrzeć z cukrem. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka połączyć z ryżem i dokładnie wymieszać.

Krok 4 - Torta di riso dolce, czyli ciasto ryżowe foto

Następnie bardzo delikatnie całość wymieszać z pianą z białek. Tortownicę o średnicy 22 cm posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Wlać ciasto i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut.

Krok 5 - Torta di riso dolce, czyli ciasto ryżowe foto

Smakuje wyśmienicie na ciepło i na zimno. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
paulette17 13.03.2015 15:50
Jestem ciekawa jak smakuje takie ciasto :) Hmmm... Ciekawy przepis.
miroslawa 12.07.2013 05:01
bardzo ciekawy przepis, zabieram ze sobą
Habibi 11.07.2013 22:46
ryż arborio jest idealny do takich smakołyków - świetnie się rozkleja :) już nie używam innego ani do risotto, ani do deserów :)
Kolorowa 11.07.2013 21:32
Bajecznie, znowu zadziwiasz ;)
stokrotka 11.07.2013 21:24
pieknie sie prezentuje
Konczi 11.07.2013 19:45
połączenie składników brzmi kusząco, wygląd na 5 - smaczne :)
pycia9 11.07.2013 19:37
super przepis
Sylwia26 11.07.2013 19:34
ślinka leci

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat