Przepis i sposób przygotowania na: TORT ZYGZAK MAC QUEEN
Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej.Na drugi dzień lepiej się kroi biszkopt. Z całości odkroić z dwóch brzegów szerszy pasek około 2 - 3 cm. Pozostałe dwa brzegi odkroić cieniutko żeby tylko wyrównać tylko brzeg. Po odkrojeniu boków. Biszkopt przekroić na 3 placki.Nasączyć biszkopt przegotowaną wodą.
Żelatynę wymieszać z 2 łyżkami wody.Odstawić na chwilę. Następnie zalać 3 łyżkami gorącej wody i rozpuścić żelatynę.Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem. Do ubitaj dodac jeszcze ciepłą żelatynę. Wymieszać.
Na pierwszy placek położyć dżem Na to trochę mniej niz połowę śmietany. Następnie położyć drugi placek. Na niego druga część śmietany - zostawiając trochę na dach auta. Z przodu położyć cienki paski biszkopta na nadkola. Przykryć 3 plackiem. Lekko docisnąć do całości. śmietanę która wyjdzie bokami zebrac nożem. Następnie uformowac dach .Wstawić całość do lodówki na co najmniej 2 godz.Po wyjęciu z lodówki nadac ostateczny kształt auta. Ścinam lekko dach i boki. Zaokrąglam kanty auta.Posmarować całość masa tłuszczową.
Masę tłuszczową robię tak- kostkę masła ucieram z 1 łyżką cukru pudru a następnie obłożyć masa cukrową.
Przepis na masę cukrową znajdziecie w moich innych przepisach.
Potrzebujecie kolory biały,żółty, czerwony i czarny
Gwarantuję że dziecko będzie zachwycone
Miłej zabawy