TORT ZYGZAK MAC QUEEN

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajko

    10 sztuk
  • cukier

    2 szklanki
  • mąka

    2 szklanki
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • śmietana 30%

    1 litr
  • cukier puder

    3 łyżki
  • dżem jagodowy

    1 słoik
  • krem maślany:

    do smaku
  • masa cukrowa

    do smaku
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ubić białka. Ubić żółtka z cukrem, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia na końcu dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Wylać na prostokątną blachę i upiec.
Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej.Na drugi dzień lepiej się kroi biszkopt. Z całości odkroić z dwóch brzegów szerszy pasek około 2 - 3 cm. Pozostałe dwa brzegi odkroić cieniutko żeby tylko wyrównać tylko brzeg. Po odkrojeniu boków. Biszkopt przekroić na 3 placki.Nasączyć biszkopt przegotowaną wodą.
Żelatynę wymieszać z 2 łyżkami wody.Odstawić na chwilę. Następnie zalać 3 łyżkami gorącej wody i rozpuścić żelatynę.Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem. Do ubitaj dodac jeszcze ciepłą żelatynę. Wymieszać.
Na pierwszy placek położyć dżem Na to trochę mniej niz połowę śmietany. Następnie położyć drugi placek. Na niego druga część śmietany - zostawiając trochę na dach auta. Z przodu położyć cienki paski biszkopta na nadkola. Przykryć 3 plackiem. Lekko docisnąć do całości. śmietanę która wyjdzie bokami zebrac nożem. Następnie uformowac dach .Wstawić całość do lodówki na co najmniej 2 godz.Po wyjęciu z lodówki nadac ostateczny kształt auta. Ścinam lekko dach i boki. Zaokrąglam kanty auta.Posmarować całość masa tłuszczową.
Masę tłuszczową robię tak- kostkę masła ucieram z 1 łyżką cukru pudru a następnie obłożyć masa cukrową.
Przepis na masę cukrową znajdziecie w moich innych przepisach.
Potrzebujecie kolory biały,żółty, czerwony i czarny
Gwarantuję że dziecko będzie zachwycone
Miłej zabawy

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
alaaa 24.09.2013 20:08
fajny i pracochłonny
Goya 12.02.2013 18:12
extra
natalia.doradca 15.01.2013 09:19
śliczny
Piotr24 10.12.2012 11:58
super
fictor123 26.11.2012 23:48
piekny
Seba 04.09.2012 09:26
extra
sara1 03.09.2012 09:35
świetny
Marta1986 26.08.2012 11:22
pycha
monika1968 18.08.2012 19:44
Super
cris04 17.08.2012 16:41
Fajny torcik!Nie odważyłam się przygotowanie takiego ciasta i udałam się do cukierni p gotowy/ cena powalająca!/

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat