Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort z wiśniami i czekoladą

3.0
(18)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 3 sztuki
cukier drobny 0,5 szklanki
mąka pszenna 0,5 szklanki
mąka ziemniaczana 0,2 szklanki
śmietana kremowa 30% lub 36% 200 ml
cukier puder 3 łyżki
gorzka czekolada 20 gramów
dżem wiśniowy 1 słoik

Przepis i sposób przygotowania na: Tort z wiśniami i czekoladą

Tort mały, o średnicy 18 cm

Prezentuję Wam przepyszny tort, który upiekłam na urodziny mojej Mamy. Postawiłam na niezawodne połączenie smaków: wiśni i gorzkiej czekolady.

BISZKOPT:
Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawaj cukier małymi porcjami. Cały czas ubijaj. Po dokładnym wymieszaniu piany z cukrem, dodawaj po kolei żółtka (w dalszym ciągu ubijając).
Wymieszaj oba rodzaje mąki. Przesiej i delikatnie, na najniższych obrotach miksera, albo mieszając powoli trzepaczką, dodaj do masy. Delikatne mieszanie jest ważne, aby biszkopt nie stracił puszystości powstałej z ubicia jajek. Inaczej słabo wyrośnie.
Dno tortownicy wyściel papierem do pieczenia. Boków niczym nie smaruj! Wlej ciasto. Piecz w temperaturze 160 - 170ºC około 35 minut. Po tym czasie sprawdź patyczkiem czy ciasto jest upieczone (suchy patyczek).
Gorące ciasto wyjmij z piekarnika. Upuść formę z ciastem z wysokości około 60 cm na podłogę. Odstaw do uchylonego piekarnika do ostygnięcia.

PRZEŁOŻENIE:
Śmietanę ubij na sztywno. Później dodawaj małymi porcjami cukier puder (nie przerywając ubijania).
Czekoladę posiekaj na drobne kawałki ostrym nożem.
Wiśnie, jeśli są zbyt rzadkie, wylej na patelnię i dodaj nieco mąki ziemniaczanej. Podgrzewaj, mieszając do uzyskania konsystencji żelu.

Biszkopt pokrój na 3 placki. Każdy smaruj warstwą wiśni, bitej śmietany i posypuj czekoladą.
Jeśli lubisz, nasącz wywarem herbacianym.

Pamiętaj, jeśli dekorujesz tort masą cukrową, musisz zabezpieczyć miejsce zetknięcia bitej śmietany z tą masą innym kremem, np. maślanym.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ula 19.12.2013 23:15
używam gotowej masy cukrowej. Sprawdziłam kilka marek i mam już jedna jedyną ulubioną i niezawodną (nazwę mogę podać jedynie w odp. na wiadomość prywatną).
monika1968 11.11.2013 11:20
Mam pytanie czy masę cukrową kupiłaś gotową czy sama robiłaś ?
gusia1000 11.09.2013 15:36
Tort na medal.
Ula 11.09.2013 14:59
zapraszam też do galerii wszystkich moich cukrowych dzieł: tortfolio.blogspot.com
Ula 11.09.2013 14:56
bardzo dziękuję za wszystkie komentarze i przepraszam za późną odpowiedź. Tort wykonałam od początku do końca samodzielnie na urodziny Mamy. Dekoracje z masy cukrowej robiłam ręcznie :)
miroslawa 12.05.2013 10:41
piękny tort i cudne dekoracje, szkoda, że nie ma zdjęcia, jak wygląda w środku
Milenka1
Milenka1 10.05.2013 23:26
Przecudny i na pewno pyszny
Luki 10.05.2013 08:06
piękne i dopracowane dzieło
Krzysztof15 10.05.2013 07:55
cudowny tort
Wiesława1 10.05.2013 07:49
śliczne dzieło
msmors 10.05.2013 06:58
torcik boski. Czy sama robiłaś dekoracje z masy cukrowej?
Gary Michy 09.05.2013 22:53
Świetny torcik, dekoracja prze piękna! :)
IwonaDD 09.05.2013 20:54
tort jak z okładnki najlepszego kulinarnego magazynu
dwa pokoje z kuchnią 09.05.2013 16:35
robi wrażenie!
Noruas 09.05.2013 16:15
bardzo ładny tort, śliczny, jak bym chciała umieć taki robić
caralajna 09.05.2013 15:25
ojej, zatkało mnie :)
mufinka79 09.05.2013 14:52
Bajeczny torcik, aż szkoda zjeść :)
iziona 09.05.2013 14:49
Piękny tort, taki dostojny, a jednocześnie delikatny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak