Tort z wiśniami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    15 dkg
  • wiśnie bez pestek

    70 dkg
  • biały ser

    30 dkg
  • jaja

    3
  • masło

    8 dkg
  • cukier

    20 dkg
  • cukier waniliowy

    1
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z mąki, masła, 5 dkg cukru, 1 żółtka oraz starter skórki z cytryny wyrobić kruche ciasto. Włożyć je do tortownicy, po czym podnosząc boki- nakłuć gęsto widelcem. Upiec. Wiśnie oczyścić z pestek. Utrzeć 2 żółtka i 15 dkg cukru z twarogiem i cukrem wanilowym. Ubić pianę z 3 białek, domieszać ją do masy, 2/3 tej masy nałożyć na ciastom na to dać osączone wiśnie i dopiero resztę masy. Zapiec w średnio gorącym piekarniku, aż się lekko zrumieni. Zamiast wiśni mogą być inne owoce

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
agnieszka214 05.03.2012 08:45
lubie taki
ronald88 22.08.2011 09:25
super
rakow2 09.05.2011 16:07
gdzie zdjęcie?
gosia561 24.04.2011 03:31
smaczny
Krzysztof42 02.10.2010 10:01
torcikiem nigdy nie gardzę

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat