Przepis i sposób przygotowania na: Tort z truskawkowym kremem maślanym
Kroki postępowania
Białka ubić na sztywną pianę.
(Uważać, aby jej "nie przebić".)
Pod koniec ubijania powoli dodać cukier i po chwili - po 1 żółtku.
Na koniec delikatnie i partiami wmieszać przesiane mąki.
Masę przelać do tortownicy z dnem wysłanym papierem do pieczenia (boków niczym nie smarować) i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Piec w 170 stopniach przez 30-40 minut (do tzw. "suchego patyczka").
Zaraz po upieczeniu blachę wyjąc z piecyka i zrzucić na koc z wysokości około 30-50 cm.
Następnie wstawić z powrotem do piekarnika i wystudzić.
Po ostygnięciu przekroić na 3 części.
Miękkie masło oraz cukier utrzeć do białości.
1/3 masy odłożyć, a do reszty delikatnie wmieszać drobno pokrojone truskawki.
Całość schłodzić w lodówce.
Nalewkę wymieszać z wodą.
Bułkę tartą zarumienić na suchej patelni i pozostawić do ostudzenia.
Każdą część biszkoptu równomiernie nasączyć i posmarować kremem z truskawkami.
Wierzch i boki dokładnie wysmarować odłożoną częścią masy, a następnie równomiernie obsypać bułką tartą.
Tort udekorować wg uznania (*) i schłodzić w lodówce.