Tort z truskawkami i bitą śmietaną nasączony wiśniówką z sokiem bananowym

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    1 szklanka
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżki
  • jajka

    5 sztuk
  • cukier

    1 szklanka
  • ekstrakt z wanilii

    2 łyżki
  • cukier waniliowy

    2 łyżki
  • śmietana 30%

    600 ml
  • żelatyna

    3 łyżki
  • truskawki

    500 g
  • dżem truskawkowy

    5 łyżek
  • wiśniówka

    50 ml
  • sok bananowy

    120 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jajka ubijamy wraz z ¾ szklanki cukru za pomocą miksera przez około 6 minut. Następnie dodajemy 2 łyżki cukru waniliowego, mąkę pszenną i ziemniaczaną. Ciasto wylewamy na formę o średnicy ok. 20 cm wyłożoną papierem do pieczenia.

Biszkopt pieczemy w piekarniku nagrzanym na 160 stopni przez ok. 35 minut, do tzw. suchego patyczka. Po tym czasie, gdy już będzie całkiem wystudzony równamy górną część biszkoptu, a następnie przekrawamy go poziomo na 3 równe części.

Każdą część nasączamy wiśniówką zmieszaną z sokiem bananowym, zwracając szczególną uwagę na brzegi biszkoptu. Następnie smarujemy dżemem dwie spodnie warstwy.

Żelatynę dokładnie rozpuszczamy w 5 łyżkach gorącej wody. Śmietanę ubijamy mikserem na najwyższych obrotach wraz z ¼ szklanki zwykłego cukru i ekstraktem waniliowym. Gdy śmietana będzie odpowiednio ubita, zmniejszamy obroty i dodajemy do niej przestudzoną żelatynę.

Na dwa dolne biszkopty nasączone i posmarowane dżemem, wykładamy ubitą śmietanę.
Pokrojone na mniejsze kawałki truskawki kładziemy na bitą śmietanę, postępując w taki sam sposób przy każdej warstwie.

Boki tortu również smarujemy bitą śmietaną i dodatkowo osypujemy pokruszonym biszkoptem, pozostałym po równaniu górnej jego części.

Tort wkładamy do lodówki na co najmniej 5 godzin, najlepiej całą noc do całkowitego stężenia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (23)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ada.la 18.02.2016 12:35
wygląda kusząco
Malinka 24.02.2014 18:28
Wygląda przepięknie a smakuje pewnie nieziemsko!
Małgorzata9 09.02.2014 21:47
pyszności....
Mniam 09.02.2014 16:09
Ach te truskaweczki. Tort wspaniały!
kaprysiek 09.02.2014 15:52
Dobrze, że wkrótce walentynki i trwa karnawał, bo pomysł na coś słodkiego jest gotowy
anemon 09.02.2014 14:52
Tort z bitą śmietaną i truskawkami, to zawsze jest strzał w dziesiątkę.
Monika58 09.02.2014 14:07
smaczny torcik
monika141 09.02.2014 12:53
pychota, zjadłabym
Alex_M 09.02.2014 12:21
wspaniały torcik :)
monisia1977 09.02.2014 10:23
super torcik

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat