Tort z polenty z cukinią, krewetkami i tofu

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kaszka kukurydziana

    300 gram
  • woda

    5 szklanek
  • pomidory suszone w zalewie

    1/2 słoika
  • parmezan starty

    3 łyżki
  • masło

    2 łyzki
  • krewetki mrożone

    20 dkg
  • sól

  • cukinia

    1/2 sztuki
  • pomidorki koktajlowe

    8 sztuk
  • pomidor

    1 sztuka
  • tofu

    1/2 opakowania
  • pieprz

  • bazylia otarta Prymat

    1/2 łyżeczki
  • papryka czerwona

    1/2 sztuki
  • czosnek

    1 ząbek
  • sos pomidorowy

    5 łyżek
  • olej

  • oregano

    1/2 łyżeczka
  • ser gouda

    5 plastrów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Tort z polenty z cukinią, krewetkami i tofu foto
Zagotowuję wodę, po 1 łyżce pomału wsypuję kaszkę kukurydzianą i mieszam

energicznie.Na końcu dodaję, masło, parmezan, suszone pomidory, sól.



na 20 minutna 200 stopni. Potem układam jeszcze pomidorki koktajlowe,

i pokrojone tofu, na 10 minut wstawiam do piekarnika. Po wyjęciu układam

krewetki, i oliwki. Z pomidora robię róże, z cukinii płatki zielone.
Krok 2 - Tort z polenty z cukinią, krewetkami i tofu foto
Krewetki odmrażam,marynuje w oliwie, dodaje sól, pieprz, oregano, bazylię, czosnek sprasowany i przesmażam na patelni około 2 minuty.
Krok 3 - Tort z polenty z cukinią, krewetkami i tofu foto
Polente wylewam na okrągłą formę odstawiam żeby ostygła.
Krok 4 - Tort z polenty z cukinią, krewetkami i tofu foto
Polentę smaruje sosem pomidorowym, na to układam ser żółty, plastry cukinii, kawałki papryki. Wstawiam do piekarnika na 20 minutna 200 stopni. Potem układam jeszcze pomidorki koktajlowe, i pokrojone tofu, na 10 minut wstawiam do piekarnika.
Krok 5 - Tort z polenty z cukinią, krewetkami i tofu foto
Po wyjęciu układam krewetki, i oliwki. Z pomidora robię róże, z cukinii płatki zielone.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
pajbek 13.02.2014 15:42
Wygląda pysznie :-)
Ewelina38 09.11.2013 16:03
cudnie się prezentuje i zjadłabym go z wielkim apetytem :)
Andysz 23.03.2013 15:22
mmm wyborne;]
MAR3STA 21.03.2013 20:04
bardzo apetyczne danie
Alex_M 26.02.2013 07:44
łał! super!!
Adamorek 25.02.2013 22:47
przepięknie podane
Joanna83 25.02.2013 21:47
Wygląda jak pizza.Na bogato :)
beniaminek 25.02.2013 21:43
fajne
elficzna 25.02.2013 21:39
coś pięknego :) i pysznego!
gosia56 25.02.2013 20:19
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat