Tort z naleśników ziemniaczanych przekładany kremem grzybowym

Tort z naleśników ziemniaczanych przekładany kremem grzybowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jaja

    3 szt
  • mąka pszenna

    50 gram
  • mleko

    150 ml
  • ziemniaki

    400 gram
  • oliwa

    2 łyżki
  • czosnek

    1 ząbek
  • grzyby świeże

    500 gram
  • sól do smaku

  • pieprz do smaku

  • pietruszka zielona posiekana

    2 łyżeczki
  • olej do smażenia

  • masło

    50 gram
  • mąka pszenna

    50 gram
  • mleko

    500 ml
  • ser ementaler

    100 gram
  • sól do smaku

  • pieprz do smaku

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Tort z naleśników ziemniaczanych przekładany kremem grzybowym

Kroki postępowania

Krok 1 - Tort z  naleśników ziemniaczanych przekładany kremem grzybowym foto
-Ugotować ziemniaki/w łupinkach/ obrać i zmielić i wystudzić,
-Ubić jajka, dodać 50 g mąki , 150 ml mleka i pure ziemniaczane, doprawić do smaku solą i pieprzem.
-Składniki dokładnie połączyć i odstawić w chłodne miejsce na ok.15 min.
-Rozgrzać patelnie teflonową/ śr.ok.16 cm/, posmarować delikatnie olejem i smażyć naleśniki. Ciasto powinno być nieco grubsze od tradycyjnych naleśników.Jest bardzo delikatne i należy je przewracać bardzo ostrożnie. Kontynuować smażenie do wykończenia ciasta.Patelnię lekko natłuszczać za każdym razem.
Krok 2 - Tort z  naleśników ziemniaczanych przekładany kremem grzybowym foto
- Grzyby dokładnie oczyścić i pokroić.
- Rozgrzać 2 łyżki oliwy z czosnkiem, dodać grzyby i mieszając smażyć ok.6-8 min.
- Doprawić do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem i dodać 2 łyżeczki drobniutko posiekanej zielonej pietruszki.
Krok 3 - Tort z  naleśników ziemniaczanych przekładany kremem grzybowym foto
-W rondelku roztopić 40 g masła , dodać 40 g mąki i mieszając wlać 450 ml mleka . Kontynuować gotowanie do uzyskania gęstego sosu beszamelowego.Doprawić do smaku solą,pieprzem i pozostawić do schłodzenia.
-Do przestudzonego sosu dodać żółtko / energicznie wymieszać/, a następnie ser pokrojony lub starty / odłożyć 2 łyżki/ i usmażone grzyby / odłożyć kilka do dekoracji/.
-Składniki starannie połączyć.
Krok 4 - Tort z  naleśników ziemniaczanych przekładany kremem grzybowym foto
- Okrągłą foremkę do zapiekania /można użyć tortownicy/ wyłożyć papierem do pieczenia.
-Na spodzie rozsmarować niewielką ilość sosu, ułożyć naleśnik, posmarować sosem, nałożyć kolejny naleśnik i kontynuować do wyczerpania składników.
-Na wierzchu powinien znajdować się naleśnik, który należy posypać startym serem.
Krok 5 - Tort z  naleśników ziemniaczanych przekładany kremem grzybowym foto
-Przełożony tort naleśnikowy wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 30 min. w temp. 180 st.C
-Aby wierzch nie przypiekł się za bardzo można zabezpieczyć go folią aluminiową.
Krok 6 - Tort z  naleśników ziemniaczanych przekładany kremem grzybowym foto
Gotowy tort naleśnikowy kroić po lekkim przestudzeniu.Ozdobić zieloną pietruszką i grzybami.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (26)

pestka 16.04.2017 12:06
ciekawa propozycja
IZABELA29 01.04.2017 19:59
Bardzo fajne danie
Lis 16.03.2017 22:50
Bardzo smakowite :)
Aleksandra/Olcia 10.03.2017 16:27
nigdy takiego dania nie jadłam
cookingangelika 14.02.2017 12:17
świetny pomysł
Marta Ryżek-Kalkowska 29.01.2017 17:10
smacznie tutaj.
Bożena Matuszczyk 29.01.2017 11:38
Super przepis. Pyszne posiłek.;)
ben-ka 28.05.2016 10:27
Chętnie byśmy zjadły, prawda???
IZABELA29 26.05.2016 13:45
Cos bardzo pysznego
Grazyna0211 21.09.2015 20:09
smaczne danie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat