Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
jaja
3 szt -
mąka pszenna
50 gram -
mleko
150 ml -
ziemniaki
400 gram -
oliwa
2 łyżki -
czosnek
1 ząbek -
grzyby świeże
500 gram -
sól do smaku
-
pieprz do smaku
-
pietruszka zielona posiekana
2 łyżeczki -
olej do smażenia
-
masło
50 gram -
mąka pszenna
50 gram -
mleko
500 ml -
ser ementaler
100 gram -
sól do smaku
-
pieprz do smaku
Przepis i sposób przygotowania Tort z naleśników ziemniaczanych przekładany kremem grzybowym
Kroki postępowania

-Ubić jajka, dodać 50 g mąki , 150 ml mleka i pure ziemniaczane, doprawić do smaku solą i pieprzem.
-Składniki dokładnie połączyć i odstawić w chłodne miejsce na ok.15 min.
-Rozgrzać patelnie teflonową/ śr.ok.16 cm/, posmarować delikatnie olejem i smażyć naleśniki. Ciasto powinno być nieco grubsze od tradycyjnych naleśników.Jest bardzo delikatne i należy je przewracać bardzo ostrożnie. Kontynuować smażenie do wykończenia ciasta.Patelnię lekko natłuszczać za każdym razem.

- Rozgrzać 2 łyżki oliwy z czosnkiem, dodać grzyby i mieszając smażyć ok.6-8 min.
- Doprawić do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem i dodać 2 łyżeczki drobniutko posiekanej zielonej pietruszki.

-Do przestudzonego sosu dodać żółtko / energicznie wymieszać/, a następnie ser pokrojony lub starty / odłożyć 2 łyżki/ i usmażone grzyby / odłożyć kilka do dekoracji/.
-Składniki starannie połączyć.

-Na spodzie rozsmarować niewielką ilość sosu, ułożyć naleśnik, posmarować sosem, nałożyć kolejny naleśnik i kontynuować do wyczerpania składników.
-Na wierzchu powinien znajdować się naleśnik, który należy posypać startym serem.

-Aby wierzch nie przypiekł się za bardzo można zabezpieczyć go folią aluminiową.

Komentarze (26)
Załaduj więcej komentarzy (16)