Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort z musem jabłkowym i orzechami

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier 1 szklanka
mąka pszenna 1 szklanka
jaja 4 sztuki
ekstrakt waniliowy 1 łyżeczka
amaretto 1 łyżeczka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
margaryna 50 gram
orzechy laskowe 80 gram
jabłka 300 gram
cukier 30 gram
sok z cytryny 1 łyżka
laska wanilii 1 sztuka
krem do tortów śmietankowy 200 ml
orzechy włoskie 30 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Tort z musem jabłkowym i orzechami

Ciasto:

1. Zmiksuj 1 szklankę cukru z 4 jajkami.

2. Dodaj łyżeczkę ekstraktu z wanilii i 1 łyżeczkę amaretto.

3. Wlej stopioną margarynę. Dokładnie wymieszaj.

4. Dodaj 1 szklankę mąki i łyżeczkę proszku do pieczenia.

5. Wsyp drobno posiekane orzechy włoskie (80 gram). Delikatnie zamieszaj.

6. Przelej masę do tortownicy o średnicy 20cm uprzednio wysmarowanej margaryną.

7. Piecz 30 minut w temperaturze 175°C.

8. Po upieczeniu odstaw tortownicę na kratkę i pozwól całkowicie ostygnąć. Następnie wyjmij z formy i przekrój wpół.

Mus jabłkowy:

1. Umyj dokładnie jabłka, obierz, wydryluj i pokrój w małą kostkę.

2. Wrzuć do garnka z grubym dnem.

3. Dodaj około 1 łyżkę wody.

4. Wsyp cukier.

5. Gotuj na średnim ogniu. Ważne jest częste mieszanie przyrządzanego musu, aby jabłka się nie przypaliły.

6. Kiedy jabłka zaczną przypominać dość jednolitą masę, wlej sok z cytryny i wyskrobane ziarenka wanilii.

7. Wszystko dokładnie zamieszaj. Ostaw do ostygnięcia.

8. Po ostygnięciu wszystko zmiksuj blenderem.

Orzechy do dekoracji (niekonieczne):

Ja użyłam pokruszonych orzeszków ziemnych. Najpierw podprażyłam je na patelni, następnie wsypałam trochę cukru, na koniec dodałam około 1 łyżki wody. Dzięki temu uzyskałam orzeszki w karmelu. Lecz Ty możesz zostawić sam krem na wierchu lub posypać orzeszkami albo ułożyć połówki orzechów włoskich. To już zależy od Ciebie.

Tort:

1. Na dolny krążek ciasta wyłóż mus jabłkowy.

2. Teraz ułóż górny krążek.

3. Na całość wyłóż krem do tortów i udekoruj.

Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszkalider 27.01.2013 22:13
rewelacja
rutynka 22.01.2013 15:11
rewelacja
Rafał10 19.01.2013 10:06
mniam, po składnikach widać że jest pycha, a co dopiero w realu :)
Magula 10.01.2013 14:19
pyszności
adelajda 10.01.2013 11:46
wow ! super apetyczna !
Konczi 10.01.2013 11:42
mniammmmmm

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak