Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort z musem i ganache czekoladowym

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Tortownica o średnicy 20 cm, biszkopt genueński

jajko 4 sztuki
mąka pszenna 120 gram
cukier 120 gram

Mus czekoladowy

śmietana 36% 400 ml
czekolada 100 gram

Nasączenie

woda 75 ml
cukier 15 gram
cytryna 1 sztuka
alkohol

Ganache czekoladowy

śmietana kremówka 100 ml
czekolada 100 gram
masło 15 gram

Dodatkowo

dekoracja

Przepis i sposób przygotowania na: Tort z musem i ganache czekoladowym

Upiec biszkopt.
Jajka wbić do metalowej miski, wsypać cukier i całość lekko ubić za pomocą "rózgi".
Następnie miskę należy postawić na garnek z gotującą się wodą.
(Dno naczynia nie może jej dotykać.)
Cały czas mieszając - masę podgrzewać do około 40 stopni.
(Cukier powinien się rozpuścić.)
Po tym czasie miskę zdjąć z pary, a masę ubić (już mikserem) do momentu, aż będzie ostudzona, lekko sztywna i wyraźnie zwiększy swoją objętość.
(Może to potrwać nawet kilkanaście minut.)
Dodać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać.
Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej (w kierunku jego wyrastania) masłem i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Piec (do tzw. "suchego patyczka") 25-30 minut w 180 stopniach.
(Biszkopt powinien mieć złoty kolor.)
Po ostudzeniu przekroić na 3 części.
(Biszkopt studzić w formie odwróconej do góry dnem. Blaszkę należy postawić na kratce. Dzięki temu trikowi ciasto będzie idealnie równe.)
Przygotować nasączenie.
Cukier zalać gorącą wodą i następnie dodać sok oraz skórkę z cytryny (w kawałkach).
Gotować do momentu otrzymania syropu i pozostawić do ochłodzenia.
Po przecedzeniu - opcjonalnie wymieszać z odrobiną (!) alkoholu.
Przygotować mus.
Śmietankę ubić na sztywno, a czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
(Czekoladę połamać i umieścić w metalowej miseczce. Miskę ustawić na garnku z delikatnie wrzącą wodą - nie może jej dotykać. Roztapiać na małym ogniu.)
Ubitą śmietankę przełożyć (partiami, za każdym razem dokładnie mieszając do połączenia się składników) do lekko przestygniętej czekolady.
(Należy to robić szybko, ale niezbyt energicznie.)
Każdą część biszkoptu równomiernie nasączyć i posmarować kremem - zostawiając odrobinę do posmarowania wierzchu i boków.
Przygotować ganache.
Czekoladę rozpuścić w mocno podgrzanej śmietance.
(Nie gotować, bo się zważy.)
Po zdjęciu z ognia - dodać masło (zimne) i ponownie całość delikatnie wymieszać.
Gotową masą polać (ciepłą, ale nie gorącą) po wierzchu ciasta.
(Późnij w lodówce stężeje.)
Tort udekorować wg uznania.
(Użyłam m.in. posiekanej czekolady, owoców w czekoladzie, migdałów - całych pozłacanych i posiekanych, żelki owocowej.)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renataj 10.05.2017 23:59
Poproszę taki na.... bez okazji:)
ben-ka 05.05.2017 08:46
Jak tu dużo wszystkiego, super !
Diana Rusiłowicz 05.05.2017 00:33
Dziękuję :)
ilka01 04.05.2017 08:43
wygląda super :)
Stenka 04.05.2017 08:33
smaczny i ladny
Barbara13 04.05.2017 08:01
Rewelacyjny
Krzysztof15 04.05.2017 06:47
wygląda apetycznie
Babeczka35 04.05.2017 06:44
Pysznie wygląda:)
Diana Rusiłowicz 04.05.2017 01:10
Dziękuję :)
gusia1000 04.05.2017 00:32
ładny tort.
Patrycja33 04.05.2017 00:16
wygląda cudownie!!!!
Mniam 03.05.2017 21:52
Ten torcik jest po prostu mega!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak