Tort z masy makowej

Tort z masy makowej

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

g

kostka

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto o średnicy 22 cm

  • masa makowa

    1 puszka
  • jajka

    5 sztuk
  • kasza manna

    7-8 łyżek
  • cukier

    100 gram
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • sól

    1 szczypta

Krem

  • cukier

    6 łyżek
  • budyń waniliowy

    2 sztuki
  • masło

    200 gram
  • sok z cytryny

    2 łyżki

Dodatkowo

  • dżem kwaśny

Moja dekoracja

  • bułka tarta

  • wiórki kokosowe

  • mak

  • cytryna

  • czekolada

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Tort z masy makowej
Upiec ciasto.
Żółtka z cukrem utrzeć do białości i następnie stopniowo (po kila łyżek) połączyć z masą makową.
Kolejno wmieszać kaszę i proszek do pieczenia.
Białka z solą ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć zresztą składników.
Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec (w rozgrzanym piekarniku) 60 minut (lub dłużej; w zależności od piekarnika) w 180-190 stopniach.
(Ciasto powinno być zarumienione po bokach i z wierzchu.)
Pod dokładnym ostudzeniu - ostrożnie przekroić na 3 blaty.
Krok 2 - Tort z masy makowej
Przygotować krem.
Z 750 ml odlać 1 szklankę mleka i rozmieszać w nim budynie z cukrem.
Pozostałe mleko zagotować i połączyć z rozmieszanymi budyniami.
Mieszać do zgęstnienia i zagotowania się całości.
Budyń zdjąć z ognia i pozostawić do ostudzenia.
(W trakcie stygnięcia - co jakiś czas przemieszać i przykryć, aby nie robił się kożuszek.)
Masło ubić do białości i po łyżce zmiksować z zimnym budyniem, a na końcu z sokiem cytrynowym.
Krem schłodzić w lodówce do momentu całkowitego stężenia i podzielić na 3 części.

(*) Do kremu zamiast cytryny możecie dodać odrobinę kawy lub rumu.
Krok 3 - Tort z masy makowej
Następnie ułożyć pierwszy krążek ciasta, posmarować go cienką warstwą dżemu/konfitury oraz kremem.
Całość przykryć kolejnym blatem, którego także smarujemy dżemem/konfiturą i przykrywamy ostatnim plackiem.
Wierzch i boki dokładnie posmarować pozostałym kremem.

(*) Ciasto jest dość ciężkie, więc jeśli wystąpią problemy z jego "składaniem" - tzn. krem będzie opadał pod wpływem ciężkości kolejnego placka - tort wstawiajcie do lodówki, aby krem robił się bardziej stabilny i sztywny.
(**) Dżem/marmolada powinna być kwaskowata, aby tort nie był zbyt mdły.
Krok 4 - Tort z masy makowej
Bułkę tartą zarumienić na suchej patelni i dokładnie ostudzić.
Posłuży do dekoracji boków - zamiast niej może być mak, wiórki czekoladowe lub pokruszone ciasteczka.
Krok 5 - Tort z masy makowej
Dekoracja.
Wierch tortu obsypać wiórkami kokosowymi, a boki zarumienioną bułka tartą.
Całość udekorować wg uznania i schłodzić w lodówce.
(Mój wzór makowy powstał z pomocą szablonu.)
Diana Rusiłowicz
Blaty nie wymagają nasączania, ponieważ są odpowiednio wilgotne - przez co całe ciasto jest dość ciężkie.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (17)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Jagódka77

23.12.2016 20:08
zjadłabym go z przyjemnością

anulka69

10.12.2016 08:21
wygląda ślicznie i napewno smaczny

Urszula Świeca

05.12.2016 11:52
Świetny.))

Patrycja33

05.12.2016 09:33
wygląda pięknie :)

bietka

05.12.2016 09:10
na pewno smaczny torcik : )

Ewelina1991

05.12.2016 09:06
pięknie wygląda!!

KORAL

05.12.2016 08:16
Smacznie u Ciebie :)

mirosława4

05.12.2016 08:08
prezentuje się smacznie

Krystyna32

05.12.2016 08:06
pyszności :)

Babeczka35

05.12.2016 06:52
Pięknie i pysznie wygląda:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat