Przepis i sposób przygotowania na: Tort z masą mleczną i owocami
Kroki postępowania

Dno formy o wymiarach 20x 30 cm wykładam papierem do pieczenia, boków formy niczym nie smaruję, przelewam do niej ciasto. W temperaturze 165 stopni piekę 30 minut na środkowym poziomie piekarnika z włączoną grzałka dolną i górną, bez termoobiegu.
Wyłączam piekarnik, zostawiając uchylone drzwiczki na ok. 15 minut. Następnie odstawiam do całkowitego wystygnięcia ciasta.
Boki biszkoptu oddzielam nożem dopiero, gdy ciasto jest zupełnie zimne. Na blaty dzielę dopiero następnego dnia.

Miękkie masło miksuję aż będzie puszyste. Nie przerywając miksowania dodaję partiami wystudzone mleko. Następnie dodaję mleko w proszku i jeszcze przez chwilę miksuję do uzyskania gładkiej masy.
PONCZ: do przegotowanej wody dodaję cukier i sok wyciśnięty z połowy cytryny. Odstawiam do wystygnięcia.

