Tort z masą mleczną i owocami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    100 gram
  • mąka ziemniaczana

    40 gram
  • kakao ciemne

    20 gram
  • cukier puder

    110 gram
  • mleko

    1/2 szklanki
  • mleko w proszku \"pełne\"

    2 szklanki
  • masło

    300 gram
  • cytryna

    1/2 sztuki
  • cukier

    1 łyżeczka
  • maliny

    100 gram
  • brzoskwinia

    1 sztuka
  • morele

    3 sztuki
  • śliwki

    3 sztuki
  • czekoladowa posypka

    2 łyżki
  • woda

    1 (przegotowana)
  • cukier

    1/2 (aromatyzowany wanilią)
  • jajka

    5 duże
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Tort z masą mleczną i owocami foto
BISZKOPT KAKAOWY: białka oddzielam od żółtek, ubijam białka na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodaję cukier, dalej ubijając.
Krok 2 - Tort z masą mleczną i owocami foto
Następnie dodaję po jednym żółtku, ciągle ubijając. Kakao i obie mąki mieszam, przesiewam przez gęste sitko i delikatnie łączę z masą jajeczną /na bardzo wolnych obrotach miksera/.
Dno formy o wymiarach 20x 30 cm wykładam papierem do pieczenia, boków formy niczym nie smaruję, przelewam do niej ciasto. W temperaturze 165 stopni piekę 30 minut na środkowym poziomie piekarnika z włączoną grzałka dolną i górną, bez termoobiegu.
Wyłączam piekarnik, zostawiając uchylone drzwiczki na ok. 15 minut. Następnie odstawiam do całkowitego wystygnięcia ciasta.
Boki biszkoptu oddzielam nożem dopiero, gdy ciasto jest zupełnie zimne. Na blaty dzielę dopiero następnego dnia.
Krok 3 - Tort z masą mleczną i owocami foto
MASA MLECZNA: pół szklanki mleka zagotowuję z cukrem i odstawiam pod przykryciem do ostygnięcia.
Miękkie masło miksuję aż będzie puszyste. Nie przerywając miksowania dodaję partiami wystudzone mleko. Następnie dodaję mleko w proszku i jeszcze przez chwilę miksuję do uzyskania gładkiej masy.
PONCZ: do przegotowanej wody dodaję cukier i sok wyciśnięty z połowy cytryny. Odstawiam do wystygnięcia.
Krok 4 - Tort z masą mleczną i owocami foto
WYKONANIE: biszkopt dzielę na dwa blaty. Pierwszy blat nasączam połową ponczu, rozsmarowuję połowę masy mlecznej. Układam drugi blat, który nasączam pozostałym ponczem i smaruję pozostałą masą. Na wierzchu układam pokrojone owoce i posypuję czekoladową posypką.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (71)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Krzysztof15 28.07.2016 19:42
Świetnie wygląda
Franciszek 26.07.2016 11:15
piękny tort
sezamek 20.07.2016 19:09
Perfekcyjnie ukrojony :)
KORAL 25.03.2016 00:17
Śliczny......:)
caralajna 11.01.2015 20:20
perfekcyjne ciacho
Ada-Gaba 11.01.2015 16:48
piękny torcik
Asik32 10.01.2015 21:35
piękna kolorowa dekoracja.
soovka 04.01.2015 18:47
Mmmmmniam! Wygląda pysznie!
anemon 04.01.2015 14:49
Bardzo dziękuję.
cooked 26.12.2014 18:16
ale wypas!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat