Ifa

Tort z limoncello i bezą kokosową

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Biszkopt

  • jajka

    7
  • cukier

    1 szklanka
  • mąka tortowa

    1 szklanka
  • mąka ziemniaczana

    1/3 szklanki

Krem

  • mleko

    600 ml
  • żółtka

    6
  • cukier

    120 g (dodatkowo 2 łyżki)
  • mąka pszenna

    30 g
  • mąka ziemniaczana

    30 g
  • masło miękkie

    250 g
  • likier kawowy

    80 ml
  • likier cytrynowy

    80 ml

Beza kokosowa

  • białka

    5
  • cukier puder

    3/4 szklanki
  • wiórki kokosowe

    200 g

Poncz

  • woda

    3/4 szklanki
  • sok z cytryny

    4 łyżki

Dekoracja i dodatki

  • dżem ananasowy

    300 ml
  • czekolada kokosowa

    80 g
  • czekoladowe listki

  • cukrowe serca

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Tort z limoncello i bezą kokosową foto
Ciasto: białka ubij na sztywno, podczas ubijania dodawaj stopniowo po 1 łyżce cukru. Następnie ubijając białko dodawaj po 1 żółtku. Do białek dodaj też stopniowo obydwie mąki, mieszaj już tylko szpatułką, tak mieszaj by białka nie opadły, wówczas biszkopt będzie bardzo pulchny. Ciasto wylej do formy, o średnicy 26 cm i wstaw do nagrzanego do 170 st. C piekarnika i piecz ok. 40 minut, do suchego patyczka. Otwórz piekarnik i poczekaj aż przestygnie, wtedy wykładaj biszkopt. Ostudź. Biszkopt przekrój na dwie równe części.
Krok 2 - Tort z limoncello i bezą kokosową foto
Krem: w garnku zagotuj 500 ml mleka, a w pozostałej części zmiksuj żółtka, obydwie mąki, cukier. Do gotującego się mleka wlej mieszankę jajeczną i mieszaj intensywnie, masa zgęstnieje. Powierzchnię budyniu przykryj folią spożywczą i pozostaw do ostygnięcia.
Krok 3 - Tort z limoncello i bezą kokosową foto
W misie miksera utrzyj na puch miękkie masło z 2 łyżkami cukru. Dodawaj po 1 łyżce ugotowanego i ostudzonego (w temp. pokojowej) budyniu i cały czas miksuj. Krem podziel na 2 części. Cały czas miksując dodaj do jednej części likier kawowy-tiramisu a do drugiej likier cytrynowy- limoncello. Masy wstaw na 30 minut do lodówki, by stężały.
Krok 4 - Tort z limoncello i bezą kokosową foto
Beza kokosowa: białka ubij z cukrem aż będą sztywne, wymieszaj z wiórkami. Blaszkę, tę samą na której pieczony był biszkopt, wyłóż papierem do pieczenia. Wylej pianę, piecz w nagrzanym piekarniku do 170 st. C przez 20 minut, a potem zmniejsz temp. do 100 st. C i zostaw bezę na 10-15 minut.
Krok 5 - Tort z limoncello i bezą kokosową foto
Przełożenie tortu: spodni blat ułóż na paterze, naponczuj, nałóż cienką warstwę kremu tiramisu, rozłóż dżem a na niego resztę kremu.
Krok 6 - Tort z limoncello i bezą kokosową foto
Przykryj drugim blatem biszkoptu, naponczuj go, posmaruj częścią kremu z limoncello (większą część zostaw na obłożenie tortu), na wierzch ułóż bezę (najlepiej do góry nogami, by powierzchnia tortu była płaska).
Krok 7 - Tort z limoncello i bezą kokosową foto
Cały tort posmaruj resztą kremu limoncello.
Krok 8 - Tort z limoncello i bezą kokosową foto
Dekoracja: czekoladę kokosową zetrzyj nożykiem na wiórki i obłóż boki tortu, górę udekoruj czekoladowymi listkami i koniczynkami i posypką cukrową, np. serduszkami. Dekoarcję można wykonać dowolną.
Ifa
Likiery, które użyłam to likier cytrynowy-limoncello i kawowy-tiramisu. Dżem użyłam domowy: ananasowo-jabłkowy z nutą mięty (przepis w zbiorach). Wszystkie produkty powinny mieć temperaturę pokojową.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Justi2401 17.09.2015 15:03
Wspaniały tort, aż cieknie ślinka! :)
ania2610 17.09.2015 12:26
z przyjemnością bym skosztowała!
dagita 17.09.2015 11:58
Musi być pyszny :)
Mniam 17.09.2015 11:39
W smaku musi być rewelacyjny!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat