Tort z kremem truskawkowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • truskawki świeże

    600 g
  • śmietana kremówka

    500 ml
  • dżem truskawkowy

    230 g
  • agar

    4 g
  • cukier

    6 łyżek
  • Biszkopt

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Biszkopt o śr. 25 cm przekroić na dwie części. Truskawki umyć pozbawić szypułek, zmiksować. Następnie truskawki z cukrem umieścić w dużej patelni, zagotować. Do gotujących truskawek dodać agar i ciągle mieszając, rozpuścić go. Następnie całość ostudzić, aż zacznie nabierać galaretowatej konsystencji. W dużej misce ubić śmietanę, dodać do niej truskawkową galaretkę i delikatnie wymieszać.
Na jednej części biszkoptu rozsmarować równomiernie dżem truskawkowy, na nim rozsmarować krem. Następnie przykryć drugą częścią biszkoptu i rozsmarować równomiernie resztę kremu. Tort przechowywać w lodówce aby stężał. Ilość cukru dodana do owoców jest zależna od ich słodkości.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ewelina38 29.06.2013 23:09
pyszny sposób na ciasto z truskawkami
Jodaj 15.03.2013 17:48
oj chcę kawałek :) pycha :)
MAR3STA 11.01.2013 16:42
ekstra torcik
Kas2 03.09.2012 23:51
tort palce lizać!
Iwusia 21.08.2012 20:27
smakowity torcik
m1monika 12.08.2012 14:02
prawdziwe cudo :-)
fictor123 27.07.2012 17:33
ekstra
Norgiusz 25.07.2012 21:25
mniammm
gusia1000 24.07.2012 16:41
Mniam.
Aleksandraa 14.07.2012 21:19
boskie ciacho

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat