Tort z kremem mascarpone i owocami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    110 gram
  • mąka ziemniaczana

    40 gram
  • cukier puder

    110 gram
  • serek mascarpone

    750 gram
  • śmietana kremówka

    300 gram
  • cukier puder

    2 łyżki
  • cytryna

    1/2 sztuki
  • cukier

    1 łyżeczka
  • mango

    1/2 sztuki
  • kiwi

    1 sztuka
  • borówki amerykańskie

    200 gram
  • melon

    1/4 sztuki
  • kolorowa posypka

    do dekoracji
  • woda

    1 (przegotowana)
  • jajka

    5 duże
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Tort z kremem mascarpone i owocami foto
BISZKOPT: białka oddzielam od żółtek, ubijam białka na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodaję cukier, dalej ubijając. Następnie dodaję po jednym żółtku, ciągle ubijając. Obie mąki przesiewam przez gęste sitko i delikatnie mieszając dodaję do ciasta /na bardzo wolnych obrotach miksera/.
Wykładam papierem do pieczenia dno tortownicy o średnicy 22 cm, boków formy niczym nie smaruję. Przelewam ciasto. W temperaturze 165 stopni piekę 30 minut. Na środkowym poziomie piekarnika, grzałka dolna i górna, bez termoobiegu.
Wyłączam piekarnik, zostawiając uchylone drzwiczki na ok. 15 minut. Następnie odstawiam do całkowitego wystygnięcia ciasta.
Boki oddzielam nożem od tortownicy dopiero, gdy ciasto jest zupełnie zimne. Na blaty dzielę dopiero następnego dnia.
Krok 2 - Tort z kremem mascarpone i owocami foto
PONCZ: do przegotowanej wody dodać cukier i sok wyciśnięty z połowy cytryny. Odstawić do wystygnięcia.
KREM: bardzo mocno schłodzoną kremówkę ubijam pod koniec dodając cukier. Serek mascarpone przekładam do miski lekko mieszam, dodaję ubitą śmietankę i delikatnie łączę na jednolity krem. Wstawiam do lodówki.
Krok 3 - Tort z kremem mascarpone i owocami foto
WYKONANIE: biszkopt dzielę na cztery blaty. Pierwszy blat nasączam zimnym ponczem, smaruję kremem, przykrywam drugim blatem i postępuję tak ze wszystkimi blatami. Kremem smaruję również boki tortu. Na wierzchu tortu układam owoce, a boki dekoruję różową posypką.
Krok 4 - Tort z kremem mascarpone i owocami foto
Tort najlepiej jest przygotować na dzień przed podaniem i przechowywać w lodówce w pojemniku na ciasto. Na godzinę przed podaniem wyjąć z lodówki i ułożyć owoce.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (60)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Lis 11.07.2016 08:21
Przepyszny;) idealny do kawy:)
Kasnaj 12.07.2015 09:36
pyszny przepis
Franciszek 07.01.2015 14:20
Pysznie wygląda
anemon 03.01.2015 09:29
Bardzo się cieszę, że Wam się podoba.
Gracer 27.12.2014 19:01
Świetny przepis
usmiech 05.12.2014 12:58
pięknie wygląda
cukiereczek 22.11.2014 13:26
jaki piękny i ten wysoki puszysty biszkopt
IlonaAlbertos 31.10.2014 22:41
Lubię takie ciasta.
turkus3 19.10.2014 18:46
uwielbiam torty z kremem mascarpone
mela25 05.10.2014 09:09
super torcik

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat