Tort z kremem jogurtowym z białą czekoladą i chrupiącą polewą

Tort z kremem jogurtowym z białą czekoladą i chrupiącą polewą

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Krem jest bardzo lekki oraz delikatny w smaku. Świetnie łączy w sobie słodycz białej czekolady z lekko kwaśnym jogurtem naturalnym, dzięki czemu doskonale komponuje się nasączonym biszkoptem kakaowym, cienką warstwą dżemu malinowego oraz słodką polewą.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Tortownica o średnicy 18 cm, biszkopt:

  • jajka

    3 sztuki
  • cukier

    100 gramów
  • mąka pszenna

    0.5 szklanki
  • kakao

    2 łyżki

Krem:

  • jogurt naturalny

    400 mililitrów
  • biała czekolada

    200 gramów
  • bita śmietana w proszku

    1 opakowanie

Nasączenie:

  • woda

    80 mililitrów
  • sok z cytryny

    4 łyżki

Polewa:

  • biała czekolada

    100 gramów
  • masło

    2 łyżki

Ponadto:

  • dżem malinowy

    7 łyżek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Upiec biszkopt:
Białka ubić na sztywną pianę.
(Uważać, aby jej "nie przebić".)
Pod koniec ubijania powoli dodać cukier i po chwili - po 1 żółtku.
Na koniec delikatnie i partiami wmieszać mąkę przesianą z kakao.
Masę przelać do tortownicy z dnem wysłanym papierem do pieczenia (boków niczym nie smarować) i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Piec w 180 stopniach przez 30-40 minut (do tzw. "suchego patyczka").
Zaraz po upieczeniu blachę wyjąć z piecyka i zrzucić na koc z wysokości około 30-50 cm.
Następnie wstawić ją z ciastem ponownie do piekarnika i wystudzić.
Po ostygnięciu biszkopt przekroić na 3 części.

Przygotować krem:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i zostawić do lekkiego przestudzenia.
(Kawałki czekolady umieścić w metalowej miseczce. Miskę ustawić na garnku z delikatnie wrzącą wodą - nie może jej dotykać. Roztapiać na małym ogniu.)
Jogurt przełożyć do miski i stopniowo połączyć z płynną czekoladą.
Na końcu wsypać bitą śmietanę w proszku.
Całość dokładnie zmiksować do uzyskania jednolitej oraz sztywnej konsystencji.
Krem nadaje się do użycia bezpośrednio po przygotowaniu, choć schłodzony nabierze dodatkowej stabilności.

Tort:
Na talerzu/paterze ułożyć pierwszy spód biszkoptowy, nasączyć go, posmarować dżemem oraz 1/2 kremu.
Całość przykryć drugim blatem biszkoptowym, nasączyć, ponownie posmarować dżemem oraz pozostałym kremem.
Na kremie ułożyć ostatnią część biszkoptu i ją także nasączyć.
Wierzch polać lekko przestudzoną polewą z białej czekolady.

(W skrócie: biszkopt - nasączenie - dżem - krem - biszkopt - nasączenie - dżem - krem- biszkopt - nasączenie - polewa z białej czekolady.)
Gotowy tort dodatkowo udekorować według uznania.
(Ja użyłam posypki cukrowej w kształcie serduszek, posypki oraz posiekanej czekolady, kawałków białej czekolady, ozdób z opłatka oraz nadzienia cukierniczego.)

Diana Rusiłowicz
Jogurt powinien być dość gęsty (może być lejący się) i o aksamitnej, jednolitej konsystencji - nie taki, że można go kroić. Zamiast jogurtu można użyć lekko kwaśnej śmietany.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

bietka

01.03.2019 12:47
Smakowity torcik i pięknie się prezentuje : )

Bożena Matuszczyk

01.03.2019 09:12
Fajny przepis na krem, a torcik piękny. Robi wrażenie.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat