Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort z konfiturą z czarnej porzeczki

4.0
(23)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

biszkopt

mąka ziemniaczana 1/2 szklanki
mąka tortowa 1/2 szklanki
kakao 1 łyżka
cukier 1/2 szklanki
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki

krem

serek mascarpone 500 g
śmietana kremówka 3/4 szklanki
dżem porzeczkowy 1/2 szklanki

dekoracje

czekolada gorzka 1oo g
dekoracja 4 kwiatki

poncz

woda 1/3 szklanki
nalewka wiśniowa 1/3 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Tort z konfiturą z czarnej porzeczki

Kroki postępowania

1
Biszkopt:

Białka oddzielam od żółtek i ubijam na sztywno.Dodaję cukier i dalej ubijam, następnie dodaję po jednym żółtku ciągle ubijając. Im dłużej masa jest ubijana tym jest lepsza. Musi być puszysta. Mąkę tortową, ziemniaczaną, proszek i kakao przesiewam i mieszam.Dodaję po jednej łyżce do ubitych jaj, cały czas mieszając drewnianą łyżka od spodu delikatnie.

Krok 1 - Tort z konfiturą z czarnej  porzeczki foto
2
Tortownice o średnicy 22 cm dno wykładam papierem do pieczenia i wylewam do niej ciasto. Wkładam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni góra dól i piekę 40 minut. Sprawdzam patyczkiem przed wyjęciem czy jest suchy.
Krok 2 - Tort z konfiturą z czarnej  porzeczki foto
3
Jeszcze ciepły biszkopt wyjmuje z formy i wykładam do góry dnem na desce.
Krok 3 - Tort z konfiturą z czarnej  porzeczki foto
4


Serek mascarpone i śmietanę kremówkę ubijam mikserem, dodaje konfiturę porzeczkową i dalej ubijam aż masa się połączy i będzie gęsta. Nie dodaję cukru.

Krok 4 - Tort z konfiturą z czarnej  porzeczki foto
5
Biszkopt przecinam na trzy blaty nitką. Dolny blat nasączam, wykładam 1/3 kremu, układam kolejny blat, znowu nasączam i krem, i ostatni blat który też nasączam delikatnie. Boki i górę smaruję kremem, z reszty robię szprycą kratkę. Boki tortu dekoruje czekoladowymi słupkami, robię to nożem bo czekolada topi się w rękach. Wstawiam do lodówki na trzy godziny, przed podaniem dekoruje kwiatkami.


Dekoracja czekolada:
Czekoladę gorzką łamię do miseczki i układam ja nad małym rondelkiem z wodą gorąca. Miseczka nie może dotykać dna wody. Na wolnym ogniu rozpuszczam czekoladę. Zdejmuję z ognia, chwilę czekam aż przestygnie, i jeszcze ciepłą wylewam na papier do pieczenia w kształcie prostokąta 20*40 cm. Rozsmarowuje czekoladę nożem, zostawiając po 1 cm z każdej strony. Przykrywam drugim blatem papieru dociskając palcami ,żeby pęcherzyki które się wytworzyły pod papierem znikły. Zwijam w rulon od krótszego boku. Wstawiam do zamrażalki na noc. Po wyjęciu odwijam rulon i nożem podważam kawałki czekolady.
Krok 5 - Tort z konfiturą z czarnej  porzeczki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnieszka-87-25 19.05.2017 18:47
Wygląda pysznie, z chęcią zjadłabym kawałeczek:)
Pani Domu 08.03.2017 12:30
wspaniały tort
staropolanka5 06.11.2015 15:47
kolorowo i smacznie
dollce 05.11.2015 11:42
rewelacyjny !
Ewa Wojtaszko 04.11.2015 16:56
robi wrażenie
Malinka 04.11.2015 15:44
Przecudny torcik, robi wrażenie!
ania2610 04.11.2015 15:37
tort niesamowity - świetna kolorystyka
Ada-Gaba 04.11.2015 13:06
Super torcik
monika141 04.11.2015 12:03
śliczyny torcik
2milutka 04.11.2015 11:20
ślinka leci na sam widok!
patryska76 04.11.2015 11:18
pięknie się prezentuje!
Maridka19 04.11.2015 10:55
Ale pyszności , słodkości :)
Anna169Hosz 04.11.2015 10:43
Na pewno pyszny... kakaowe ciasto i porzeczka.
Futka 04.11.2015 10:43
Cudowny i bardzo apetyczny torcik :)
Renata9 04.11.2015 10:23
Rewelacyjny torcik :-)
luna76 04.11.2015 10:00
Obłędnie kuszący tort!!! :)
gosia56 04.11.2015 09:58
Super torcik zjadłabym kawałeczek
Mniam 04.11.2015 09:55
Świetny tort! Wspaniale smakuje i wygląda cudownie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak