Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort z kiwi, brzoskwiniami i granatem Zewy

3.0
(12)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Też czasami pieczecie torty bez okazji? Ja właśnie upiekłam taki weekendowy zamiast innego ciasta. Bo przecież nie tylko jakaś okazja jest dobra, aby zrobić pyszny torcik. Prawda ?

Składniki:

Biszkopt:

mąka pszenna typ 500 6 łyżek
mąka ziemniaczana 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier 0.5 szklanki
jajko 8 sztuk
zielony barwnik 1 szczypta
ekstrakt waniliowy 1 łyżka

Masa:

serek mascarpone 500 gramów
śmietana kremowa 36% 1 litr
cukier 5 łyżek

Dodatkowo:

kiwi 4 sztuki
brzoskwinie w puszce 1 puszka
granat 0.5 sztuki
dżem porzeczkowy 1 słoik

Przepis i sposób przygotowania na: Tort z kiwi, brzoskwiniami i granatem Zewy

Przygotowanie biszkoptu:

Białka jajek ubić z cukrem dodając go partiami. Następnie dodawać po jednym żółtku oraz barwnik i ekstrakt. Gdy masa jajeczna jest gotowa dodawać porcjami mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Mieszać delikatnie.
Masę przełożyć do formy o wymiarach 34x24 cm ale na dno wyłożyć papier do pieczenia.
Biszkopt piec 40 minut a potem go wystudzić i przekroić na dwa placki.

Przygotowanie masy:

Brzoskwinie wyjąć z zalewy i pokroić razem z obranym kiwi i wydrążyć pestki granatu.
Mascarpone utrzeć z cukrem a potem wlać śmietanę i ubić. Sok z brzoskwiń rozcieńczyć odrobiną wody.

Przełożenie tortu:

Pierwszy placek ułożyć na podkładzie i nasączyć go. Rozsmarować dżem, nałożyć porcję śmietany i rozłożyć połowę brzoskwiń i kiwi. Zakryć drugim plackiem, nasączyć i posmarować śmietaną. Dowolną końcówką udekorować boki i brzeg tortu na górze i wykończyć resztą brzoskwiń i kiwi i rozsypać pestki granatu. Tort przed podaniem schłodzić w lodówce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak