Przepis i sposób przygotowania na: Tort z kiwi, brzoskwiniami i granatem Zewy
Przygotowanie biszkoptu:
Białka jajek ubić z cukrem dodając go partiami. Następnie dodawać po jednym żółtku oraz barwnik i ekstrakt. Gdy masa jajeczna jest gotowa dodawać porcjami mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Mieszać delikatnie.
Masę przełożyć do formy o wymiarach 34x24 cm ale na dno wyłożyć papier do pieczenia.
Biszkopt piec 40 minut a potem go wystudzić i przekroić na dwa placki.
Przygotowanie masy:
Brzoskwinie wyjąć z zalewy i pokroić razem z obranym kiwi i wydrążyć pestki granatu.
Mascarpone utrzeć z cukrem a potem wlać śmietanę i ubić. Sok z brzoskwiń rozcieńczyć odrobiną wody.
Przełożenie tortu:
Pierwszy placek ułożyć na podkładzie i nasączyć go. Rozsmarować dżem, nałożyć porcję śmietany i rozłożyć połowę brzoskwiń i kiwi. Zakryć drugim plackiem, nasączyć i posmarować śmietaną. Dowolną końcówką udekorować boki i brzeg tortu na górze i wykończyć resztą brzoskwiń i kiwi i rozsypać pestki granatu. Tort przed podaniem schłodzić w lodówce.