Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort z kiwi

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1 szkl
mąka ziemniaczana 0,5 szkl
ocet 1 łyżka
jaja 5 szt
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
powidła śliwkowe
śmietana 30% 0,5 l
śmietan fix 2 szt
kiwi 3 szt
cukier puder 0,5 szkl
woda 0,5 szkl
sok z cytryny

Przepis i sposób przygotowania na: Tort z kiwi

Jaja - muszą być w temperaturze pokojowej - oddzielić białka od żółtek. Do żółtek dodać łyżkę octu, dwie łyżeczki proszku do pieczenia i wszystko ze sobą wymieszać, odstawić. Białka ubić, dodając cukier puder. Następnie do białek dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać przez sito i również dodać do ciasta biszkoptowego. Delikatnie wszystko razem wymieszać i włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 45 minut. Mocno schłodzoną śmietanę ubić, kiedy będzie już dobrze spieniona dodać śmietan - fix. Przestudzony biszkopt przekroić dwukrotnie. Nasączyć wodą z cytryną. Przekładać ; najpierw powidłami śliwkowymi i masą śmietanową - na warstwę z masy poukładać obrane i pokrojone kiwi. Resztą masy śmietanowej wysmarować wierzch i brzegi biszkoptu. Udekorować kiwi. Schłodzić w lodówce przed podaniem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cooleczka 01.02.2013 12:17
smaczny
V_kuchareczka 01.02.2013 11:56
wygląda rewelacyjnie
stokrotka 01.02.2013 10:58
bardzo ładny
kupiska 01.02.2013 10:57
ale jak ładnie wyglada...
gosia1988 01.02.2013 10:56
smakowicie wygląda
fotoviderek 01.02.2013 10:50
Śliczny torcik, pewnie też smaczny :)
Pietruszka 01.02.2013 10:35
ładnie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak