Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort z galaretką

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt
jajko 6 średnich sztuk
cukier 1 szklanka
mąka tortowa 1 szklanka
proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka
do nasączenia
cytryna 1 sztuka
cukier 4 łyżeczki
woda
DODATKOWO:
GALARETKI WIŚNIOWE 2 opakowania
śmietana kremówka 1/2 litra
masa śmietanowa malinowa 1 opakowanie
wiśnie ok. 1,2 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Tort z galaretką

Kroki postępowania

1
Biszkopt: Jajka wbić do miski. Dodać do nich cukier.
Krok 1 - Tort z galaretką foto
2
Jajka z cukrem ubijać mikserem na najwyższych obrotach przez ok. 10 minut na puszysty krem.
Krok 2 - Tort z galaretką foto
3
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodawać ją stopniowo do masy jajecznej i dokładnie, ale delikatnie mieszać.
Krok 3 - Tort z galaretką foto
4
Ciasto przelać do natłuszczonej dużej tortownicy.
Krok 4 - Tort z galaretką foto
5
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Do nagrzanego piekarnika wstawić tortownicę z ciastem. Piec ok. 35 minut (po tym czasie sprawdzić patyczkiem). Upieczony biszkopt dobrze ostudzić (najlepiej upiec go dzień wcześniej).
Krok 5 - Tort z galaretką foto
6
Galaretki przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, ostudzić.
Krok 6 - Tort z galaretką foto
7
Śmietanę ubić na sztywno.
Krok 7 - Tort z galaretką foto
8
Do ubitej śmietany wsypać masę śmietanową w proszku.
Krok 8 - Tort z galaretką foto
9
Dokładnie wymieszać.
Krok 9 - Tort z galaretką foto
10
Ostudzony biszkopt przekroić na trzy krążki. Jeden krążek włożyć do tortownicy. Przygotować poncz: Wycisnąć sok z cytryny. Dodać do niego 4 łyżeczki cukru, wlać tyle przegotowanej, zimnej wody, żeby razem było ok. pół szklanki płynu. Dokładnie wymieszać. 1/3 przygotowanego ponczu nasączyć biszkopt w tortownicy.
Krok 10 - Tort z galaretką foto
11
Na biszkopcie rozsmarować połowę masy malinowej. Przykryć drugim krążkiem biszkoptu, nasączyć go połową pozostałego ponczu.
Krok 11 - Tort z galaretką foto
12
Na drugim krążku biszkoptu ułożyć odsączone z kompotu wiśnie.
Krok 12 - Tort z galaretką foto
13
Zalać tężejącymi galaretkami.
Krok 13 - Tort z galaretką foto
14
Przykryć trzecim krążkiem biszkoptu, nasączyć go resztą ponczu. Na wierzchu rozsmarować resztę masy malinowej, wygładzić powierzchnię, dowolnie udekorować. Tort dobrze schłodzić w lodówce.
Krok 14 - Tort z galaretką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewelina38 20.11.2013 12:46
tort cudny, sam biszkopt robi już wrażenie, taki wysoki.....
RenataZ-et 26.09.2013 23:31
bardzo lubię takie torty
ppaulina 16.09.2013 16:27
pyszny torcik :)
Poison1988 19.03.2013 11:46
piękny i jaki pyszny! Mniam! :)
halina17 19.03.2013 10:22
Uwielbiam ciasta z wiśniami, torcik smaczny.
miki47 19.03.2013 10:17
ciekawy przepis
babajaga1969 19.03.2013 10:08
smaczny, delikatny, kolorowy :)
Monika58 19.03.2013 09:47
torcik wspaniały - lubię to :)
Pyszota 19.03.2013 09:44
świetny tort
Paolcia 19.03.2013 09:44
smakowicie wygląda :)
Megg 19.03.2013 09:39
pyszny torcik :)
fotoviderek 19.03.2013 09:26
Pięknie wygląda. Taki smakowity kąsek :)
wiola333 19.03.2013 09:26
bardzo smaczny przepis
Magda24 19.03.2013 09:21
ładny i apetyczny - taki delikatny :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak