Tort z duchami

Tort z duchami

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Przepyszny tort z duszkami. Idealny na przyjęcie halloweenowe.

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na 2 biszkopty:

  • jajka

    2 sztuki
  • cukier

    2 łyżki
  • mąka tortowa

    2 łyżki
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
  • proszek do pieczenia

    0.5 łyżeczki

Na krem:

  • bita śmietana w proszku

    1 opakowanie
  • mleko

    200 mililitrów
  • mleko kokosowe

    2 łyżki
  • żelatyna

    1 łyżka
  • woda gorąca

    30 mililitrów

Na bezy:

  • białka

    2 sztuki
  • cukier

    0.5 szklanki

Dodatkowo:

  • barwnik spożywczy do ciast

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

1. Na początku przygotowujemy bezy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo wsypujemy cukier cały czas ubijając. Masę na bezę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy beziki w kształcie duchów na wcześniej wyłożonych papierem do pieczenia blaszkach. Z kolei bezy pieczemy przez 10 minut w 120 stopniach. Temperaturę zmniejszamy do 90 stopni i suszymy bezy przez 2 godziny przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika albo z termoobiegiem. Po tym czasie pozostawiamy je w piekarniku do wystygnięcia i zdejmujemy je z papieru.

2. Następnie przygotowujemy biszkopty. Białka ubijamy na sztywną pianę. Wsypujemy cukier i jeszcze raz ubijamy.

3. Dodajemy żółtka i ponownie ubijamy.

4. Wsypujemy obie mąki, proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy.

5. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.

6. Pieczemy w 170 stopniach przez około 25-30 minut.

7. Biszkopt sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony. Jeśli patyczek będzie wilgotny oznacza to, że trzeba jeszcze chwilkę piec. Natomiast jeśli będzie suchy, biszkopt trzeba wyjąć i odłożyć do ostudzenia.

8. Tak samo pieczemy jeszcze jeden biszkopt.

9. Następie przygotowujemy krem. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy. Śnieżkę ubijamy na puszystość, dodajemy mleczko kokosowe oraz żelatynę. Dokładnie ubijamy.

10. Gdy ostygną bezy barwnikiem rysujemy oczka.

11. Biszkopty przekładamy kremem, a wierzch i boki również nim smarujemy.

12. Na wierzch tortu układamy bezowe duszki.

13. Gotowe! Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat