Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort z duchami

2.0
(2)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Przepyszny tort z duszkami. Idealny na przyjęcie halloweenowe.

Składniki:

Na 2 biszkopty:

jajko 2 sztuki
cukier 2 łyżki
mąka tortowa 2 łyżki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
proszek do pieczenia 0.5 łyżeczki

Na krem:

bita śmietana w proszku 1 opakowanie
mleko 200 mililitrów
mleko kokosowe 2 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżka
woda gorąca 30 mililitrów

Na bezy:

białko 2 sztuki
cukier 0.5 szklanki

Dodatkowo:

barwnik spożywczy do ciast 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Tort z duchami

1. Na początku przygotowujemy bezy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo wsypujemy cukier cały czas ubijając. Masę na bezę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy beziki w kształcie duchów na wcześniej wyłożonych papierem do pieczenia blaszkach. Z kolei bezy pieczemy przez 10 minut w 120 stopniach. Temperaturę zmniejszamy do 90 stopni i suszymy bezy przez 2 godziny przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika albo z termoobiegiem. Po tym czasie pozostawiamy je w piekarniku do wystygnięcia i zdejmujemy je z papieru.

2. Następnie przygotowujemy biszkopty. Białka ubijamy na sztywną pianę. Wsypujemy cukier i jeszcze raz ubijamy.

3. Dodajemy żółtka i ponownie ubijamy.

4. Wsypujemy obie mąki, proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy.

5. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.

6. Pieczemy w 170 stopniach przez około 25-30 minut.

7. Biszkopt sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony. Jeśli patyczek będzie wilgotny oznacza to, że trzeba jeszcze chwilkę piec. Natomiast jeśli będzie suchy, biszkopt trzeba wyjąć i odłożyć do ostudzenia.

8. Tak samo pieczemy jeszcze jeden biszkopt.

9. Następie przygotowujemy krem. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy. Śnieżkę ubijamy na puszystość, dodajemy mleczko kokosowe oraz żelatynę. Dokładnie ubijamy.

10. Gdy ostygną bezy barwnikiem rysujemy oczka.

11. Biszkopty przekładamy kremem, a wierzch i boki również nim smarujemy.

12. Na wierzch tortu układamy bezowe duszki.

13. Gotowe! Smacznego!

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak