Tort z czekoladą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Biszkopt

    - -
  • jaja

    5 szt
  • cukier

    1 szklanka
  • woda

    3 łyżki
  • mąka

    1 3/4 szklanki
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • kakao

    3 łyżki
  • masa

    - -
  • śmietana 30%

    1 l
  • fixy

    4 szt
  • czekolada

    3 szt
  • mascarpone

    250 g
  • cukier puder

    5 łyżek
  • dżem z czarnej porzeczki

    1 słoik
  • poncz

    - -
  • woda

    3/4 szklanki
  • sok z cytryny

    - -
  • cukier

    3 łyżki
  • orzechy arachidowe

    - uprażone
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

(Przygotować 2 biszkopty: jasny, ciemny)
Jajka z cukrem miksujemy na gładką masę. Następnie dodajemy wodę, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie miksujemy, przekładamy na tortownicę o średnicy 25 cm. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy w 180 stopniach przez ok. 25 min. Biszkopt studzimy, przekrawamy na 2 blaty. Tak samo przygotowujemy ciemny biszkopt, natomiast dodajemy 3 łyżki kakao a odejmujemy tyle samo mąki.



600 ml śmietany ubijamy z 3 łyżkami cukru pudru i fixem. 1 tabliczkę czekolady rozpuszczamy, i dodajemy do połowy ubitej śmietany, całość dokładnie miksujemy i wstawiamy do lodówki aby stężało.Następnie kolejną dobrze schłodzoną tabliczkę czekolady ścieramy na tarce na drobne wiórki, Do drugiej części śmietany dodajemy mascarpone oraz wiórki czekoladowe, dokładnie miksujemy i wstawiamy do lodówki.
Każdy z biszkoptów przekrawamy na 2 blaty i układamy jeden na drugi. Przy pomocy talerzyków lub salaterek staramy się stworzyć 3 rodzaje obręczy wycinając z góry poprzez wszystkie powstałem blaty biszkoptów.
Z tak przygotowanych obręczy biszkoptów układamy 1 warstwe naszego tortu, na talerzu układamy obręcze zaczynając od dużego ciemnego, średniego jasnego i małego ciemnego. Następnie tak przygotowany 2 kolorowy płat tortu nasączamy naszym ponczem i smarujemy dżemem. Przykrywamy kolejną warstwą biszkoptu składającego się z obręczy ułożonych w odwrotnej kolejności. Kolejną warstwę, nasączamy, wykładamy masę czekoladową, przykrywamy warstwą biszkoptu, nasączamy i wykładamy ostatnią warstwę naszej masy z mascarpone i wiórkami czekoladowymi. Przykrywamy ostatnią warstwą biszkoptu. Tak przygotowany tort wkładamy do lodówki do schłodzenia.
W tym czasie przygotowujemy śmietanę do wysmarowania boków tortu. Ubijamy 350ml śmietany z 2 łyżkami cukru pudru i fixem. Wyciągamy schłodzony tort i smarujemy boki tortu naszą śmietaną i obsypujemy zmielonymi orzechami ziemnymi.
Na sam koniec przygotowujemy polewę czekoladową. Rozpuszczamy ostatnią tabliczkę czekolady z pozostałą resztą naszej śmietany(50 ml). Jeszcze ciepłą rozporowadzamy na wierzchu naszego tortu. Chłodzimy. Tak przygotowany tort dekorujemy szprycą.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ada-Gaba 13.11.2015 22:29
wspaniałe ciasto
Stenka 12.10.2015 21:54
smaczne ciasto
norweska20 18.08.2015 13:10
wspaniałe ciasto
agnieszka214 18.02.2014 14:52
jak zawsze u ciebie pychota
Ewa104 03.04.2013 10:46
Pracochłonny ale za to jaki śliczny i smaczny z pewnością.
cris04 17.10.2012 21:33
bardzo ładnie się prezentuje......!
daria2911 17.10.2012 19:38
śliczny
Agnieszka91 17.10.2012 19:16
pycha
Konczi 17.10.2012 18:29
super
Adamorek 17.10.2012 18:24
na jesienną depresję

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat