Tort z bitą śmietaną i truskawkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Biszkopt

  • jajko

    6
  • mąka tortowa

    1 szklanka
  • cukier

    1 szklanka
  • mąka ziemniaczana

    3/4` szklanki

Krem

  • mleko

    1 szklanka
  • śmietana kremówka

    2 duże kartoniki
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    6 łyżeczek
  • cukier puder

    8 łyżeczek

Dodatkowo

  • konfitura malinowa

  • krem czekoladowy

  • maliny świeże

  • cytryna

    1/2
  • woda letnia

    1 szklanka
  • cukier

    2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Biszkopt:

1. Białka oddziel od żółtek. Z białka ubij sztywną pianę. Do dobrze ubitych białek stopniowo dodawaj po łyżce cukru, ciągle ubijając.
2. Do ubitej z cukrem piany ( nie perzerywając miksowania ! ) dodawaj stopniowo po jednym żółtku jajka.
3. Do miski przesiej mąki. Następnie dodawaj stopniowo do ubitych jaj. Całość mieszaj delikatnie szpatułką.
4. Ciasto przelej do tortownicy. Piecz w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni Celsjusza przez ok. 30-40 minut , do suchego patyczka.
5. Gdy ciasto jest już upieczone, upuść je z wysokości około 60 cm aby nie opadło.
6. Ciasto pozostaw do ostygnięcia.
7. Ostudzone ciasto podziel na trzy części , każdą z nich nasącz wodą z cytryną i cukrem ( do szklanki zagotowanej wody wycisnąć sok z cytryny , posłodzić , wymieszać ).

Krem:

1. Do garnuszka wlej mleko i wsyp żelatynę. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzej do momentu rozpuszczenia ( uwaga nie zagotować ! ). Ostudź.
2. Śmietankę kremówkę ubij z cukrem pudrem. Następnie dodawaj po łyżeczce do ostudzonego mleka z żelatyną, cały czas mieszając.
3. Tak przygotowaną masę włóż do lodówki. Mieszaj od czasu do czasu.

Składanie:

Biszkopt przekrój na trzy blaty. Układaj tort w konfiguracji biszkopt-konfitura malinowa, krem z bitej śmietany, biszkopt , krem czekoladowy , krem z bitej śmietany , biszkopt. Cały tort obsmaruj bitą śmietaną , ozdób rękawem, poukładaj maliny.

Ciasto należy przed podaniem dobrze schłodzić!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ada-Gaba 19.11.2016 17:47
apetycznie wygląda
Alex_M 18.11.2016 06:28
a gdzie truskawki??
Patrycja33 18.11.2016 00:12
pyszny tort:-)
Renataj 17.11.2016 21:42
Chętnie bym zjadła choćby jeden kawałeczek:)
halina17 17.11.2016 19:46
Smaczny tort.
Wiesława1 17.11.2016 16:41
pyszna propozycja
norweska20 17.11.2016 16:28
apetyczny torcik
RenataZ-et 17.11.2016 15:26
bardzo apetyczny tort :)
Aleksandra/Olcia 17.11.2016 15:15
klasyka w najlepszym wydaniu !
adelajda 17.11.2016 14:31
Dobry torcik

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat