TORT WYSPA DINOZAURÓW

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

BISZKOPT

  • jajko

    6 szt
  • mąka tortowa

    1 szklanka
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżki
  • cukier

    1 szklanka
  • proszek do pieczenia

    3 łyżeczki
  • ocet

    2 łyżeczki

Krem czekoladowy

  • masło

    500 g
  • mleko

    2 szklanki
  • cukier

    1 szklanka
  • żółtko jajek

    5 szt
  • mąka ziemniaczana

    4 łyżki
  • cukier waniliowy

    1 opakowanie
  • kakao

    2 łyżki

Dodatki

  • czekolada starta

    3 łyżki
  • kolorowa posypka

    2 łyżki
  • gotowa masa cukrowa

  • jajka czekoladowe

    2 szt
  • krem śmietankowy

    1 opakowanie
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - TORT WYSPA DINOZAURÓW foto
Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek dodać 2 łyżeczki proszku i ocet. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Do ubitych białek dodać żółtka i delikatnie zmiksować.
Krok 2 - TORT WYSPA DINOZAURÓW foto
Mąkę, mąkę ziemniaczaną i resztę proszku przesiać przez sito. Dodać do masy z białek i wymieszać silikonową szpatułką.
Krok 3 - TORT WYSPA DINOZAURÓW foto
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25-30 minut.
Krok 4 - TORT WYSPA DINOZAURÓW foto
Szklankę mleka zagotować z cukrem. Resztę mleka wymieszać z żółtkami, cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną.
Krok 5 - TORT WYSPA DINOZAURÓW foto
Mleko z żółtkami stopniowo wlewać do gotującego się mleka i energicznie mieszać do momentu powstania budyniu. Odstawić do wystygnięcia.
Krok 6 - TORT WYSPA DINOZAURÓW foto
Masło, najlepiej miękkie zmiksować, a następnie dodawać budyń i kakao.
Krok 7 - TORT WYSPA DINOZAURÓW foto
Krem śmietankowy przygotować zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Kremem czekoladowym przełożyć przekrojony na dwa spody biszkopt. Boki udekorować kremem śmietankowym. Górę tortu posypać wiórkami czekoladowymi i posypką. Z masy cukrowej uformować dinozaury, wyłożyć na tort wraz z jajkami czekoladowymi.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Diana Rusiłowicz 17.07.2016 01:18
Pyszne i ładne ciacho!
adelajda 14.07.2016 15:13
Fajny torcik:)
Urszula Świeca 21.06.2016 20:05
Wspaniały torcik.))
agnieszka214 21.06.2016 19:17
Super fajnie wyglada
w mojej kuchni 21.06.2016 16:25
same pyszności do zjedzenia
Lis 21.06.2016 12:21
Super pomysł:)
Krystyna32 21.06.2016 08:59
smaczny tort
Madzai 21.06.2016 08:55
Ale super !

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat