Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

TORT WYŚCIGÓWA

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 5 szt
cukier 6 łyżki
mąka 6 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Krem:
serek śmietankowy 800 g
kremówka 700 ml
cukier waniliowy 1 szt
śmietana-fiks 4 szt
cukier puder 200 g
poncz
sok z cytryny 1 szt
barwnik zielony
polewa czekoladowa
woda zimna 1 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: TORT WYŚCIGÓWA

Ubić z białek pianę na sztywno, dodać cukier dalej ubijając a następnie dodać żółtka ciągle ubijając. Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia delikatnie mieszając. Biszkopt wylać do formy i piec w temperaturze 180 stopni na złoty kolor około 35minut. Krem: Serek zmieszać z cukrem pudrem. Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru waniliowego i śmietan-fixami. Ubitą śmietanę dodać do serka i delikatnie mieszać. Odłożyć 2 łyżki kremu do miseczki, pozostały krem dzielimy na 2 części, jedną część barwimy na zielono. Z wody i cytryny przygotowujemy poncz. Biszkopt wyjąć z blaszki, i kroimy na 2 placki. Każdy placek nasączamy ponczem. Nałożyć na jeden biszkopt biały krem i przykryć drugim biszkoptem. Na górę i boki tortu dać zielony krem, powierzchnię wyrówna.Z polewy czekoladowej narysować drogę dla samochodów. Położyć auta.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

eliza135 02.10.2012 09:05
pysznie wygląda
adelajda 29.08.2012 05:18
extra torcik !
iknkirke 09.08.2012 16:12
super tort:)
Marcin Vw1 21.07.2012 17:59
świetny tort :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak