Przepis i sposób przygotowania na: Tort wiśniowy
Kroki postępowania
Mąkę wysypać do miski,wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Następnie dodać pokrojoną na kawałki margarynę, jajko i cukier puder.
Zagnieść ciasto i odstawić na 30 minut do lodówki.
Wyłożyć ciasto do wysmarowanej tłuszczem tortownicy i nakłuć widelcem.
Piec ciasto w 220 stop.przez 10 minut.
Wyłożyć ciasto, ostudzić.
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić z cukrem do białości.
Mąki wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia,przesiać do masy żółtkowej,wymieszać.
Białka ubić na sztywno,delikatnie wkręcić do ciasta.
Przelać ciasto do wysmarowanej tłuszczem tortownicy i wysypanej bułką tartą.
Piec biszkopt w temp.180 stop przez 25 minut.
Ostudzony biszkopt lekko zetrzeć tarką,aby później obsypać tymi okruchami tort. Przekroić biszkopt na połowę.
Galaretkę rozpuścić w 0,5 litra wrzącej wody,dokładnie rozmieszać,odstawić do stężenia. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić,dodawać po trochu galaretkę dalej ubijając.
Mąkę ziemniaczaną wymieszać z odrobiną soku wiśniowego,resztę soku zagotować z cukrem,dodać mąkę ziemniaczaną,dokładnie wymieszać i wsypać wiśnie,mieszając zagotować
Sok wiśniowy wymieszać z alkoholem.
1-Ciasto kruche posmarować dżemem wiśniowym
2- Przykryć biszkoptem, nasączyć połową ponczu,posmarować cienko śmietaną z galaretką,następnie wyłożyć masę wiśniową.
3- Ułożyć drugi biszkopt,lekko przycisnąć i nasączyć.
4- Górę i boki tortu wysmarować śmietaną i posypać okruszkami startymi z ciasta.