Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort wiśniowy

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto kruche
jajko 1 szt
mąka pszenna 1 szkl
margaryna 0,5 kost
cukier puder 7 łyżek
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Biszkopt
jajko 7 szt
kakao 2 łyżki
mąka ziemniaczana 3 łyżki
cukier kryształ 1 szkl
mąka pszenna 1 szkl
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
tłuszcz do formy
Krem:
galaretka wiśniowa 1 opak
Masa wiśniowa
dżem wiśniowy 0,5 słoika
sok wiśniowy 0,5 szkl
mąka ziemniaczana 2 łyżeczki
cukier 3 łyżki
poncz
sok wiśniowy 5 łyżek
wódka 5 łyżek
wiśnie bez pestek 500 g
kremówka 0,5 l

Przepis i sposób przygotowania na: Tort wiśniowy

Kroki postępowania

1
CIASTO KRUCHE:
Mąkę wysypać do miski,wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Następnie dodać pokrojoną na kawałki margarynę, jajko i cukier puder.
Zagnieść ciasto i odstawić na 30 minut do lodówki.
Wyłożyć ciasto do wysmarowanej tłuszczem tortownicy i nakłuć widelcem.
Piec ciasto w 220 stop.przez 10 minut.
Wyłożyć ciasto, ostudzić.
Krok 1 - Tort wiśniowy foto
2
BISZKOPT
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić z cukrem do białości.
Mąki wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia,przesiać do masy żółtkowej,wymieszać.
Białka ubić na sztywno,delikatnie wkręcić do ciasta.
Przelać ciasto do wysmarowanej tłuszczem tortownicy i wysypanej bułką tartą.
Piec biszkopt w temp.180 stop przez 25 minut.
Ostudzony biszkopt lekko zetrzeć tarką,aby później obsypać tymi okruchami tort. Przekroić biszkopt na połowę.
Krok 2 - Tort wiśniowy foto
3
KREM
Galaretkę rozpuścić w 0,5 litra wrzącej wody,dokładnie rozmieszać,odstawić do stężenia. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić,dodawać po trochu galaretkę dalej ubijając.
Krok 3 - Tort wiśniowy foto
4
MASA
Mąkę ziemniaczaną wymieszać z odrobiną soku wiśniowego,resztę soku zagotować z cukrem,dodać mąkę ziemniaczaną,dokładnie wymieszać i wsypać wiśnie,mieszając zagotować
Krok 4 - Tort wiśniowy foto
5
PONCZ
Sok wiśniowy wymieszać z alkoholem.
Krok 5 - Tort wiśniowy foto
6
SKŁADANIE CIASTA
1-Ciasto kruche posmarować dżemem wiśniowym
2- Przykryć biszkoptem, nasączyć połową ponczu,posmarować cienko śmietaną z galaretką,następnie wyłożyć masę wiśniową.
3- Ułożyć drugi biszkopt,lekko przycisnąć i nasączyć.
4- Górę i boki tortu wysmarować śmietaną i posypać okruszkami startymi z ciasta.
Krok 6 - Tort wiśniowy foto
7
Wierzch tortu udekorować całymi wiśniami.
Krok 7 - Tort wiśniowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Goya 19.08.2012 11:23
super
monika141 17.08.2012 09:08
slicznie wyglada
ElizaT 10.08.2012 10:10
u Pani Danusi jak zwykle super :)
Rafał10 01.08.2012 22:48
prześliczny torcik !!!
1j1o1l1a1 26.07.2012 15:57
smakowity :)
Ewa104 26.07.2012 11:16
Oj,chętnie bym skosztowała.
iziona 26.07.2012 08:15
Pyszności
ania20m 25.07.2012 22:46
pychotka:)
aniapetr 25.07.2012 21:54
pyszności :-)
stokrotka 25.07.2012 21:45
świetny
tessinka 25.07.2012 21:39
Ale smakowicie wygląda :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak