Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort wiśniowo-czekoladowy

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 10
mąka 10 lyzek
cukier 10 lyzek
proszek do pieczenia 2 lyzeczki
masło 2 kostki
cukier puder 300 g
kakao 2 lyzki
wiśnie 0,5 szklanki
sok z cytryny 1
masło(polewa) 1/2 kostki
mleko 0,5 szklanki
kakao 3 lyzki
Polewa: 3 lyzki
cukier 3 lyzki

Przepis i sposób przygotowania na: Tort wiśniowo-czekoladowy

Przygotowanie: 1.Ubijamy pianę z białek, następnie dodajemy cukier i żółtka nadal ubijając. Mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia wsypujemy przez sitko i delikatnie mieszamy. Przelać ciasto do tortownicy i piec przez ok. 20 minut w temperaturze 1700C. Po upieczeniu i wystygnięciu biszkopt przeciąć na 3 krążki. 2.Masło miksujemy z cukrem. Po zmiksowaniu dzielimy masę na 3 części. Jedną część mieszamy z kakao, drugą z sokiem cytrynowym, a trzecią z wiśniami- wg uznania. 3.Masło rozpuszczamy na wolnym ogniu i dodajemy kakao (ew. rozpuszczamy czekoladę). 4.Pierwszy biszkopt smarujemy różową masa i rozrzucamy kawałki czekolady. Przykładamy drugim biszkoptem, smarujemy go białą masą i posypujemy wiśniami. Kładziemy trzeci biszkopt i polewamy polewą. Na polewie według uznania robimy kwiatki z różnych kolorów masy i układamy wiśnie. Boki smarujemy masą i obsypujemy posypką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renataj 22.11.2012 21:46
Bardzo apetyczny.
agata1722
agata1722 30.09.2011 12:47
uwielbiam
Sarenka 30.05.2011 09:44
Cudowny
grzegorz20 03.05.2011 16:09
to mi smacznie wygląda
alaaa 04.09.2010 20:05
super tort ,brawo

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak