Przepis i sposób przygotowania na: Tort wiśniowo-serowy
Białka ubijamy z cukrem, dodajemy żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem budyniowym, kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy , dodając ocet i olej. Ciasto przekładamy do tortownicy 22 cm , której dno wyścieliliśmy papierem do pieczenia. Pieczemy w 170 *C ok 30 minut (do suchego patyczka).
Wiśnie osączamy z syropu. Uzupełniamy syrop wodą tak , aby było 400 ml. Gotujemy budyń, gdy jest już gotowy, wkładamy wiśnie (kilkanaście zostawiamy do dekoracji). Żelatynę zalewamy 3 łyżkami wody, gdy napęcznieje rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Żelatynę łączymy z budyniem. Studzimy.
Masa serowa : Żelatynę rozpuszczamy w kilku łyżkach wody. Śnieżkę ubijamy z zimnym mlekiem. Do ubitej śnieżki dodajemy po łyżce serek i dalej ubijamy, na końcu wlewamy cienkim strumieniem żelatynę.
Masa śmietankowa: Śmietanę ubijamy ze śnieżką, dodajemy rozpuszczoną żelatynę.
Biszkopt przekrawamy na dwie części. Jedną część wkładamy do tortownicy z zapiętą obręczą. Wykładamy przestygniętą masę wiśniową (3 łyżki masy bez wiśni zostawiamy). Schładzamy w lodówce. Na wiśnie wykładamy 1/3 masy serowej, na ser dajemy pozostawioną masę wiśniową i znowu 1/3 masy serowej, mieszamy widelcem robiąc efekt marmurka. Przykrywamy drugim plackiem.Wkładamy do lodówki do stężenia. Odpinamy obręcz, boki tortu smarujemy cienko masą śmietankową, wierzch posypujemy kakao i dekorujemy rozetkami z pozostałej śmietanki i wiśniami.