Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort malinowy

3.0
(16)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Tort z tego przepisu wychodzi delikatny i pyszny. Biszkopt przełożony masą malinową i masą śmietanową na bazie serka mascarpone to prawdziwy hit. Odpowiednio słodki i prosty do przygotowania.

Składniki:

Ciasto:

jajko 2 sztuki
cukier waniliowy 40 gramów
mąka pszenna 60 gramów
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
oliwa 1 łyżka

Masa malinowa:

maliny 500 gramów
cukier ok. 12 łyżek
budyń waniliowy 1 opakowanie
mąka ziemniaczna 1 łyżka
żółtko jajek 2 sztuki
mleko 0,5 szklanki
masło 400 gramów

Masa mascarpone:

masło 200 gramów
serek mascarpone 750 gramów
cukier 4 łyżki
cytryna 1 sztuka
śmietan fix 3 opakowania

Polewa czekoladowa:

czekolada mleczna 100 gramów
czekolada gorzka 100 gramów
masło 1 łyżka
mleko 4 łyżki

Dodatkowo:

galaretka malinowa 1 opakowanie
dżem malinowy ok. 350 gramów
maliny 500-700 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Tort malinowy

- przepis na masę malinową i na masę na bazie serka mascarpone,

- lekki, delikatny tort ze świeżymi malinami, 

- przepis na biszkopt, który zawsze się udaje

Ciasto:

1. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz oliwę.

2. Całość wykładamy do dużej tortownicy (26-28 cm) wysmarowanej masłem i wysypanej mąką (dno warto wyłożyć papierem do pieczenia, wtedy ciasto po upieczeniu łatwiej odejdzie).

3. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, funkcja termoobieg przez ok. 15- 16 minut.


4. Kiedy placki przestygną smarujemy je cienką warstwą dżemu. Jeden krążek przekładamy na paterę. Drugi odkładamy na bok - posłuży nam jako górna warstwa tortu.

Masa malinowa:

1. Maliny i cukier dobrze blendujemy, a następnie zagotowujemy.

2. Proszek budyniowy, mąkę oraz żółtka łączymy z mlekiem- najlepiej zrobić to za pomocą miotełki, wówczas unikniemy grudek. Taką mieszankę przelewamy do gotujących się malin.

3. Chwilę gotujemy na małym ogniu, aż masa "pyknie" i zgęstnieje, cały czas mieszając i uważając, aby nie przypalić malinowego budyniu. Całość odstawiamy do wystudzenia.

4. Miękkie masło dokładnie ucieramy, stopniowo dodając zimny budyń malinowy.

5. Gotową masę malinową przekładamy na ciasto posmarowane dżemem.

6. Na tak przygotowanym cieście układamy całe maliny. Część wykorzystamy na samym końcu do dekoracji tortu.

Masa mascarpone:


1. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy serek oraz sok z cytryny, dobrze mieszamy. Na koniec dodajemy śmietan fix i jeszcze raz dobrze mieszamy.

2. Na masę malinową i maliny wykładamy połowę masy mascarpone. Reszta posłuży nam do posmarowania boków tortu oraz ozdobnych rozetek na wierzchu ciasta.

3. Na masę mascarpone układamy odłożony wcześniej placek- w taki sposób, aby strona z dżemem przykryła masę.

4. Boki tortu smarujemy połową pozostałej masy mascarpone.

5. Wstawiamy do lodówki.

Polewa czekoladowa:

1. Całość topimy nad kąpielą wodną. Lekko przestudzoną polewą smarujemy wierzch tortu. Pozostałą czekoladą faszerujemy całe maliny. Najłatwiej jest to zrobić za pomocą specjalnej kuchennej strzykawki, a jeśli takiej nie mamy- za pomocą trzonka od małej łyżeczki.

2. Kiedy polewa ładnie zastygnie, pozostałą masą mascarpone za pomocą rękawa cukierniczego zdobimy wierzch tortu- naprzemiennie formujemy rozetki i układamy wypełnione czekoladą maliny.

3. Połówki malin przyklejamy do masy mascarpone na bokach tortu.

4. Galaretkę rozrabiamy w odrobinie gorącej wody (ok 1/2 szklanki), studzimy. Tężejącą już galaretką smarujemy maliny zdobiące nasz tort.

5. Ciasto podajemy dobrze schłodzone. Smacznego!

Tort malinowo-śmietankowy to jeden z bardziej popularnych smaków tego deseru. Jeśli zdecydujecie się przygotować masę śmietankową na bazie mascarpone - krem wyjdzie Wam delikatny i lekki. Zdecydowanym plusem tego tortu jest to, że jest odpowiednio słodki. 

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

barbara11561 08.10.2013 09:40
przepysznie wygląda,nie ma to jak torcik domowej roboty z odrobiną własnego serca:)
usmiech 29.09.2013 22:35
bardzo fajny deser
Mniam 26.09.2013 10:35
Przepięknie wygląda!
Kuchenka 25.09.2013 21:50
bardzo podoba mi się ten torcik, szkoda że przepis nie jest krok po kroku- było by bardziej czytelnie :P
Jadwiga/Jaga85 25.09.2013 20:13
Aż szkoda jeść!
kokoszka
kokoszka 25.09.2013 18:02
super tort
Ewa 25.09.2013 17:52
Magdziorka6 magdziorka6 Morska wbrew pozorom wcale nie jest bardzo słodki, ani mdły. Rodzinie i gościom bardzo smakował i z chęcią sięgali po dokładkę :) .
magdziorka6 25.09.2013 17:44
piękny i napewno słodki
Agnieszka-87-25 25.09.2013 17:12
wspaniały torcik
cukiereczek 25.09.2013 17:02
mama będzie zachwycona
Smaczna_B 25.09.2013 16:58
pracochłonny jest taki tort , ale jaki efekt! brawo!
sylwia_mc 25.09.2013 16:38
Piękny tort
Marta1986 25.09.2013 16:12
smaczne i pyszne
pati100015 25.09.2013 15:43
rewelacyjny torcik - z piękną dedykacją!!!
sara1 25.09.2013 15:27
pięknie i smacznie
Olga_SK 25.09.2013 15:09
Tort prezentuje się przepięknie!
marcia7 25.09.2013 13:54
wspaniały prezent

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak