Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort w kształcie Spider-Mana

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

skladniki ponizej

Przepis i sposób przygotowania na: Tort w kształcie Spider-Mana

Kroki postępowania

1
Biszkopt na prostokątną formę 28x40 cm:
7 jajek średniej wielkości
1,5 szklanki cukru
1,5 szklanki mąki tortowej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki oleju
szczypta soli
kilka kropel aromatu waniliowego
barwnik niebieski (ilość uzależniona od tego jaką intensywność koloru chcemy otrzymać)

Krem śmietankowy na Spider –Mana o rozmiarze 28x40 cm:
1500-1700 ml śmietany kremówki 36%
500 g serka mascarpone
5 śmietan-fixów
8 łyżek cukru pudru
dodatkowo: barwnik czerwony, oraz czarny

Poncz:
2 szklanki gorącej wody
6 łyżek miodu
100 ml likieru kokosowego białego
Krok 1 - Tort w kształcie Spider-Mana foto
2
Na samym początku przygotowujemy biszkopt. Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy sztywną pianę, gdy już będzie sztywna nie przerywając miksowania dodajemy małe porcje cukru oraz cukier waniliowy. Gdy cukier połączy się z pianą dodajemy żółtka i dalej ubijamy aż do uzyskania masy jajecznej. W oddzielnej misce łączymy mąkę pszenną tortową, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Małymi partiami, powoli dodajemy do masy jajecznej, nie robimy tego za pomocą miksera tylko ręcznie. Ewentualnie możemy to zrobić na najniższych obrotach miksera. Na samym końcu dodajemy olej, kilka kropel aromatu waniliowego oraz barwnik niebieski (możemy również przygotować biszkopt jasny, bez dodatku barwnika) i mieszamy aż wszystkie składniki dokładnie się ze sobą połączą.
Krok 2 - Tort w kształcie Spider-Mana foto
3
Blachę prostokątną o wymiarach 28x40 cm smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą, wlewamy ciasto i pieczemy przez ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka). Po upieczeniu uchylamy delikatnie drzwiczki piekarnika i pozostawiamy na ok. 10 minut. Wyciągamy po tym czasie i odwracamy na papier śniadaniowy lub do pieczenia do góry dnem. W ten sposób wierzch biszkoptu ładnie się wyrównuje. Gdy już biszkopt całkowicie wystygnie przekrawamy go nożem na dwa blaty. Ja piekłam dwa biszkopty, gdyż chciałam mieć tort czterowarstwowy. Biszkopt możemy przygotować wieczorem a dopiero dnia następnego przekładać go kremem.
Krok 3 - Tort w kształcie Spider-Mana foto
4
Gdy mamy już upieczony biszkopt a następnie przekrojony, pozostaje nam wycięcie kształtu. Drukujemy z Internetu na kartce A3 twarz wraz z kawałkiem szyi Spider-Mana, wycinamy.
Krok 4 - Tort w kształcie Spider-Mana foto
5
Wycięty szablon przykładamy do biszkoptu i wycinamy dwa z kawałkiem szyi, a 2 biszkopty tylko z twarzą. Odkładamy. Składniki ponczu mieszamy ze sobą i odstawiamy do wystygnięcia.
Krok 5 - Tort w kształcie Spider-Mana foto
6
Następnie przygotowujemy krem. Do jednej miski wlewamy śmietanę kremówkę (należy pamiętać, że śmietana przed ubiciem musi być bardzo dobrze schłodzona) i ubijamy ją na najwyższych obrotach miksera, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder oraz śmietan-fixy, co sprawia, że śmietana utrzyma odpowiednią konsystencję. Do drugiej miski wkładamy serek mascarpone i miksujemy go na najwyższych obrotach aby zrobiła się jednolita i gładka masa. Obie masy delikatnie łączymy ze sobą, robimy to ręcznie pamiętając aby do mascarpone dodać ubitą śmietanę, nigdy na odwrót.
Krok 6 - Tort w kształcie Spider-Mana foto
7
Na prostokątnym talerzu lub szkle układamy jeden blat Spider-Mana z szyją, ponczujemy go obficie, a następnie smarujemy go kremem,
Krok 7 - Tort w kształcie Spider-Mana foto
8
przykładamy na to drugi blat z szyją, ponczujemy i układamy krem na biszkopcie tam gdzie jest tylko twarz (możemy sobie dopomóc szablonem)
Krok 8 - Tort w kształcie Spider-Mana foto
9
i przykrywamy biszkoptem, tą czynność powtarzamy jeszcze raz aż skończymy kłaść ostatni biszkopt. Należy pamiętać, że każdy krążek nasączamy ponczem przed położeniem kremu. Do małej miseczki pozostawiamy sobie 3 łyżki białej masy na oczy oraz 10 czubatych łyżek na pajęczynę. Do reszty dodajemy czerwony barwnik i mieszamy tak długo aż składniki połączą się ze sobą.
Krok 9 - Tort w kształcie Spider-Mana foto
10
Nakładanie czerwonego kremu rozpoczynamy od boków i na samym końcu przykrywany górę tortu.
Krok 10 - Tort w kształcie Spider-Mana foto
11
Z szablonu wycinamy sobie oczy i przykładamy, za pomocą wykałaczki obrysowujemy sobie oczy oraz kreślimy pajęczynę.
Krok 11 - Tort w kształcie Spider-Mana foto
12
Na miejsce oczu nakładamy biały krem. Do kremu na pajęczynę dodajemy czarny barwnik lub ewentualnie ciemno siwy i mieszamy aż masa nam się ładnie zabarwi. Krem przekładamy do szprycy i rysujemy pajęczynę.
Krok 12 - Tort w kształcie Spider-Mana foto
13
Tort chłodzimy w lodówce przez minimum 5 godzin przed podaniem. Najlepiej jest go przygotować dzień wcześniej i pozostawić na noc w lodówce
Krok 13 - Tort w kształcie Spider-Mana foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Małgorzata9 10.03.2014 18:26
super torcik dla chłopca
xjustynka89x 10.03.2014 17:19
nono, robi wrażenie :)
Reniaa 10.03.2014 11:39
fajny torcik :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak