Tort urodzinowy - masa marshmallow

Tort urodzinowy - masa marshmallow

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jaja

    4 sztuki
  • mąka

    3/4 szkl
  • cukier

    3/4 szkl
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
  • proszek do pieczenia

    0,5 łyżeczki
  • dżem truskawkowy

  • Pianki marshmallow

    180 gram
  • woda

    2 łyzki
  • cukier puder

    500 gram
  • krem do tortów waniliowy

    1 opakowanie
  • mleko

    220 ml
  • wódka

    25 ml
  • sok z pół cytryny

  • cukier waniliowy

    opakowanie
  • barwniki spożywcze

  • woda

    500 (przegotowana)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1, Jaja ubić z cukrem na białą piane, stopniowo dodawać mąkę, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Masę wylać do formy (średnica ok.21cm) wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem śniadaniowym. Biszkopt piec 35minut. (Do tego tortu użyłam 1,5 biszkopta)
2. Do mleka wsypać zawartość opakowania kremu do tortu. Miksować ok 3minut.
3. W przegotowanej wodzie rozpuścić cukier waniliowy, dodać sok z cytryny i wódkę. Biszkopt przekroić na dwa placki i nasączyć ponczem.
4. Przekładać (od dołu)
I 1/2 biszkopta
II krem
III dżem
IV 1/2 biszkopta
V krem
VI 1/2 biszkopta
5. Pianki rozpuścić z dodatkiem wody (2łyżki) w kąpieli parowej. Gdy się rozpuszczą dodać 250gram cukru pudru, dobrze wymieszać. Zdjąć miskę z garnka, zagniatać z resztą cukru pudru (przy zagniataniu najlepiej wysmarować ręce margaryna wtedy masa nie będzie przyklejała się do rąk). Masę podzielić na części i zagniatać z barwnikami. Z masy wykonać ozdoby według uznania.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat