Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort urodzinowy II

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto jasne

jajko 2 sztuki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 szczypta
mąka tortowa 2 łyżki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
cukier 4 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Ciasto ciemne

jajko 4 sztuki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 szczypta
mąka tortowa 3 łyżki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
cukier 6 łyżek
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
kakao 4 łyżki

Krem

budyń śmietankowy 2 opakowania
mleko 2% 1 litr
masło 300 gram
kakao 4 łyżki

Dodatkowo

marmolada 100 gram
rurki wafelkowe 150 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Tort urodzinowy II

Kroki postępowania

1
Ciasto jasne białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywną pianę z cukrem. Do piany dodać żółtka i wymieszać. Następnie połączyć z mąką pszenną i ziemniaczaną oraz z proszkiem do pieczenia. Wymieszać. Wylać do tortownicy o średnicy 27 cm. Ciasto ciemne postępujemy tak samo jak z ciastem jasnym, ale przed wylaniem do tortownicy należy wymieszać z kakao.
Krok 1 - Tort urodzinowy II foto
2
Ciasto jasne piec ok. 15 minut w 180 stopniach. Upieczone przekroić na 2 krążki. Ciasto ciemne piec ok. 25 minut w 180 stopniach. Upieczone przekroić na 3 krążki.
Krok 2 - Tort urodzinowy II foto
3
Budyń ugotować na mleku i wystudzić. Masło utrzeć w misce, dodawać po 1 łyżce zimnego budyniu. Gotowy krem podzielić na dwie równe części. Jedną z nich przełożyć do innej miski i wymieszać z kakao.
Krok 3 - Tort urodzinowy II foto
4
Na paterę położyć krążek ciemnego ciasta. Posmarować go marmoladą. Następnie położyć jasny krążek ciasta.
Krok 4 - Tort urodzinowy II foto
5
Jasny krem podzielić na 2 części, a ciemny na 3 części. Drugi krążek ciasta posmarować ciemnym kremem, trzeci jasnym, czwarty ciemnym, piąty jasnym. Resztą kremu z kakao posmarować boki.
Krok 5 - Tort urodzinowy II foto
6
Boki tortu obłożyć rurkami. Resztą jasnego kremu i posypką udekorować wierzch.
Krok 6 - Tort urodzinowy II foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ada.la 10.06.2014 22:40
śliczny torcik
Małgorzata9 10.06.2014 21:33
cudowny torcik
iziona 10.06.2014 19:25
Wspaniały torcik i 100 lat dla jubilata
Ola1young 10.06.2014 17:28
bardzo ładny tort :)
Czyki 10.06.2014 17:27
Bardzo chętnie bym spałaszowała taki torcik :)
cukiereczek 10.06.2014 17:04
wspaniały tort urodzinowy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak