Przepis i sposób przygotowania na: Tort urodzinowy
To jest przepis na tort urodzinowy, który jest dość prosty w przyrządzeniu. Ten tort urodzinowy z kremem ma kakaowy biszkopt i jest przekładany brzoskwiniami. Możesz go udekorować jak lubisz - kolorową posypką, wiórkami czekolady, owocami lub kuleczkami cukierniczymi.
Biszkopt:
1. Białka ubijam na sztywną pianę na najwyższych obrotach. Do ubitych białek dosypuję po trochu cukier i ucieram do rozpuszczenia. Obroty zmniejszam do minimum i dodaję po jednym żółtku, przesiewam mąkę z dodatkiem kakao i mieszam do połączenia się składników.
2. Piekarnik nagrzewam do 170°C, tortownicę o średnicy 24 cm wykładam papierem do pieczenia, przekładam ciasto i wstawiam do gorącego piekarnika na 35-45 minut. Upieczone wyjmuję i rzucam o podłogę z wysokości kolan.
3. Odpinam obręcz i studzę ciasto, potem kroję na 3 części.
Masa kremowa:
1. Mleko zagotowuję, masło ucieram z cukrem na puch i dodaję po łyżce gorące mleko. Potem wsypuje mleko w proszku, a na końcu sok wyciśnięty z dwóch cytryn. Masę wstawiam do lodówki.
2. Brzoskwinie osączam na sicie zlewając cały zawarty w puszcze sok, rozcieńczam 1/2 szklanki przegotowanej wody i zostawiam do nasączenia blatów. Owoce kroję w plasterki.
3. Na paterze układam jeden krążek biszkoptowy, nasączam ponczem brzoskwiniowym, układam plastry brzoskwiń, wykładam cienką warstwę masy, układam kolejny krążek, nasączam, układam plastry brzoskwiń, rozsmarowuję cienką warstwę masy, przykrywam trzecim krążkiem, nasączam i masą smaruję wierzch i boki ciasta.
4. Pozostałą masę przekładam do rękawa cukierniczego, wyciskam różyczki ozdabiam starta czekoladą i owocami (wiśnie). Całość wstawiam na noc do lodówki.