Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort urodzinowy

4.0
(3)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Przepis na tort urodzinowy - czekoladowy biszkopt przekładany masa mleczną oraz brzoskwiniami i udekorowany wiórkami czekolady i owocami.

Składniki:

Biszkopt:

jajko 6 sztuk
cukier 12 łyżek
mąka tortowa 3 łyżki
kakao 3 łyżki

Masa:

masło 2 kostki
cukier 2 szklanki
mleko 2% 1,5 szklanki
sok z cytryny z 2 owoców cytryny
mleko w proszku 4 łyżki

Dodatkowo

brzoskwinie w puszce 1 puszka
czekolada starta 1 tabliczka
wiśnie z alkoholu kilka sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Tort urodzinowy

To jest przepis na tort urodzinowy, który jest dość prosty w przyrządzeniu. Ten tort urodzinowy z kremem ma kakaowy biszkopt i jest przekładany brzoskwiniami. Możesz go udekorować jak lubisz - kolorową posypką, wiórkami czekolady, owocami lub kuleczkami cukierniczymi.

Biszkopt:

1. Białka ubijam na sztywną pianę na najwyższych obrotach. Do ubitych białek dosypuję po trochu cukier i ucieram do rozpuszczenia. Obroty zmniejszam do minimum i dodaję po jednym żółtku, przesiewam mąkę z dodatkiem kakao i mieszam do połączenia się składników.

2. Piekarnik nagrzewam do 170°C, tortownicę o średnicy 24 cm wykładam papierem do pieczenia, przekładam ciasto i wstawiam do gorącego piekarnika na 35-45 minut. Upieczone wyjmuję i rzucam o podłogę z wysokości kolan.

3. Odpinam obręcz i studzę ciasto, potem kroję na 3 części.

Masa kremowa:

1. Mleko zagotowuję, masło ucieram z cukrem na puch i dodaję po łyżce gorące mleko. Potem wsypuje mleko w proszku, a na końcu sok wyciśnięty z dwóch cytryn. Masę wstawiam do lodówki.

2. Brzoskwinie osączam na sicie zlewając cały zawarty w puszcze sok, rozcieńczam 1/2 szklanki przegotowanej wody i zostawiam do nasączenia blatów. Owoce kroję w plasterki.

3.  Na paterze układam jeden krążek biszkoptowy, nasączam ponczem brzoskwiniowym, układam plastry brzoskwiń, wykładam cienką warstwę masy, układam kolejny krążek, nasączam, układam plastry brzoskwiń, rozsmarowuję cienką warstwę masy, przykrywam trzecim krążkiem, nasączam i masą smaruję wierzch i boki ciasta.

4. Pozostałą masę przekładam do rękawa cukierniczego, wyciskam różyczki ozdabiam starta czekoladą i owocami (wiśnie). Całość wstawiam na noc do lodówki.

Tort urodzinowy ma średnicę 24 centymetrów. Zrób go dzień wcześniej, aby przed podaniem spędził kilka godzin w lodówce. Urodzinowy tort z kremem i owocami najlepiej smakuje mocno schłodzony.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krzysztof15 08.12.2014 06:33
wyglada bardzo apetycznie
Gracer 07.12.2014 19:57
fajny tort

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak