Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort urodzinowy-czekoladowy.

3.0
(14)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 4 sztuki
cukier pół szklanki
mąka ziemniaczana pół szklanki
mąka tortowa pół szklanki
kakao 2 łyżki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
sól szczypta

Masa czekoladowa

śmietana kremowa 30% 1 szklanka
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżka
kakao 1 łyżka
cukier puder do smaku
czekolada mleczna 5 dag

Polewa

kakao 3 łyżki
cukier 3 łyżki
masło lub margaryna 3 łyżki
gorąca woda odrobina

Rozetki

śmietana kremowa 30% 1 szklanka
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżka
kakao 1 łyżka
cukier puder do smaku

Dodatkowo

czekolada mleczna 5 dag
kolorowa posypka 1-2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Tort urodzinowy-czekoladowy.

1.Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli,następnie wsypywać stopniowo cukier i ubijać do całkowitego rozpuszczenia się cukru,następnie dodać żółtka.Obie mąki przesiać z kakao i proszkiem i delikatnie wmieszać do ciasta. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23 cm,wyłożonej papierem do pieczenia.Piec około 25 minut w temperaturze 170 stopni.
2.Upieczony biszkopt wystudzić i przekroić na dwa krążki.
3.Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i wystudzić.Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem do smaku,dodać kakao,startą na tarce czekoladę i wystudzoną żelatynę.Dokładnie wymieszać.
4. Masą przełożyć krążki biszkoptu,posmarować również boki.
5.Kakao i cukier wymieszać z odrobiną gorącej wody,tak,żeby powstała gęsta papka,dodać masło i chwilę gotować na niewielkim ogniu do rozpuszczenia się składników.Zdjąć z ognia i mieszać aż składniki polewy się połączą,a polewa będzie gęsta i szklista.
6.Gotową polewą posmarować wierzch tortu i odstawić do zastygnięcia.
7. Rozetki:Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i wystudzić.Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem do smaku,dodać kakao, i wystudzoną żelatynę.Dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do szprycy i wyciskać na zastygniętej polewie rozetki.
8.Czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczkach i obtoczyć nią boki tortu. Z wierzchu tort udekorować kolorową posypką.
9.Tort wstawić do lodówki do całkowitego stężenia,najlepiej na całą noc.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 31.03.2017 21:05
Dziękuję;)
gusia1000 15.04.2015 22:24
Piękny tort.
W poszukiwaniu inspiracji 08.02.2015 20:29
Wygląda uroczo, aż ślinka cieknie ;)
Ada-Gaba 08.02.2015 19:33
piękny tort
wyattearp 08.02.2015 19:15
wow ale torcik )
Babeczka35 08.02.2015 17:13
Dziękuję;)
norweska20 08.02.2015 16:52
apetyczny wypiek :)
Justi2401 08.02.2015 15:21
Piękny tort :)
mirosława4 08.02.2015 14:04
poproszę kawałek :)
tytka 08.02.2015 13:46
fajny torcik
cukiereczek 08.02.2015 12:38
Piękny tort i taki apetyczny
Babeczka35 08.02.2015 10:36
Dziękuję,torcik był dla córki,która miała wczoraj piętnaste urodziny:)
aisoglam 08.02.2015 10:00
Chciałabym mieć dziś urodziny i takiego torta!
Konczi 08.02.2015 09:57
cudnie wygląda Twój torcik
cooked 08.02.2015 09:54
piękności!
MałaMi89 08.02.2015 09:42
Wygląda cudnie!
Agnieszka-87-25 08.02.2015 09:31
smacznie się prezentuje
Krystyna32 08.02.2015 09:15
piękny i pyszny
jagoda5913 08.02.2015 09:05
Pięknie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak