Tort urodzinowy-czekoladowy.

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Biszkopt

  • jajka

    4 sztuki
  • cukier

    pół szklanki
  • mąka ziemniaczana

    pół szklanki
  • mąka tortowa

    pół szklanki
  • kakao

    2 łyżki
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • sól

    szczypta

Masa czekoladowa

  • śmietana kremowa 30%

    1 szklanka
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    1 łyżka
  • kakao

    1 łyżka
  • cukier puder

    do smaku
  • czekolada mleczna

    5 dag

Polewa

  • kakao

    3 łyżki
  • cukier

    3 łyżki
  • masło lub margaryna

    3 łyżki
  • gorąca woda

    odrobina

Rozetki

  • śmietana kremowa 30%

    1 szklanka
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    1 łyżka
  • kakao

    1 łyżka
  • cukier puder

    do smaku

Dodatkowo

  • czekolada mleczna

    5 dag
  • kolorowa posypka

    1-2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1.Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli,następnie wsypywać stopniowo cukier i ubijać do całkowitego rozpuszczenia się cukru,następnie dodać żółtka.Obie mąki przesiać z kakao i proszkiem i delikatnie wmieszać do ciasta. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23 cm,wyłożonej papierem do pieczenia.Piec około 25 minut w temperaturze 170 stopni.
2.Upieczony biszkopt wystudzić i przekroić na dwa krążki.
3.Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i wystudzić.Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem do smaku,dodać kakao,startą na tarce czekoladę i wystudzoną żelatynę.Dokładnie wymieszać.
4. Masą przełożyć krążki biszkoptu,posmarować również boki.
5.Kakao i cukier wymieszać z odrobiną gorącej wody,tak,żeby powstała gęsta papka,dodać masło i chwilę gotować na niewielkim ogniu do rozpuszczenia się składników.Zdjąć z ognia i mieszać aż składniki polewy się połączą,a polewa będzie gęsta i szklista.
6.Gotową polewą posmarować wierzch tortu i odstawić do zastygnięcia.
7. Rozetki:Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i wystudzić.Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem do smaku,dodać kakao, i wystudzoną żelatynę.Dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do szprycy i wyciskać na zastygniętej polewie rozetki.
8.Czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczkach i obtoczyć nią boki tortu. Z wierzchu tort udekorować kolorową posypką.
9.Tort wstawić do lodówki do całkowitego stężenia,najlepiej na całą noc.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (19)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Babeczka35 31.03.2017 21:05
Dziękuję;)
gusia1000 15.04.2015 22:24
Piękny tort.
W poszukiwaniu inspiracji 08.02.2015 20:29
Wygląda uroczo, aż ślinka cieknie ;)
Ada-Gaba 08.02.2015 19:33
piękny tort
wyattearp 08.02.2015 19:15
wow ale torcik )
Babeczka35 08.02.2015 17:13
Dziękuję;)
norweska20 08.02.2015 16:52
apetyczny wypiek :)
Justi2401 08.02.2015 15:21
Piękny tort :)
mirosława4 08.02.2015 14:04
poproszę kawałek :)
tytka 08.02.2015 13:46
fajny torcik

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat