Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort urodzinowy

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 4 sztuki
mąka pszenna 2 łyżki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
cukier 0,5 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sól szczypta
woda 1 łyżka

Placek kokosowy

wiórki kokosowe 200 g
białko 4 sztuki
cukier 3/4 szklanki
mąka ziemniaczana 1 łyżka

Masa budyniowa

budyń śmietankowy 2 sztuki
mleko 3 szklanki
cukier 5 łyżek
mąka pszenna 1 łyżka
żółtko jajek 3 sztuki
masło 2 sztuki
czekolada mleczna 1 tabliczka

pozostałe składniki

gotowa masa cukrowa
barwnik spożywczy do ciast

Przepis i sposób przygotowania na: Tort urodzinowy

Kroki postępowania

1
Biszkopt.
Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno z cukrem. Do ubitej masy dodajemy żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i łyżkę wody. Delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na tortownicę i pieczemy około 15 min w 180°C. Po upieczeniu biszkopt studzimy.
W ten sam sposób pieczemy jeszcze jeden biszkopt.
Krok 1 - Tort urodzinowy foto
2
Pieczemy placek kokosowy.
Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno z cukrem. Białka mieszamy z kokosem i z mąką ziemniaczaną. Gotową masę wylewamy na tortownicę i pieczemy 20 minut w temp 180 C
Krok 2 - Tort urodzinowy foto
3
Dwie szklanki mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku mieszamy pozostałe składniki: mąkę, budyń, żółtka. Mieszaniną zalewamy gotujące mleko. Gotujemy budyń. Odstawiamy do przestygnięcia.
Krok 3 - Tort urodzinowy foto
4
Masło ucieramy mikserem. Do utartego masła dodajemy stopniowo przestudzony budyń. Gotową masę Dzielimy na 2 części.

Krok 4 - Tort urodzinowy foto
5
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy do odłożonej masy budyniowej. Mieszamy dokładnie i w ten sposób mamy masę czekoladową.
Krok 5 - Tort urodzinowy foto
6
Na biszkopt nakładamy masę budyniową, na masę nakładamy placek kokosowy.
Krok 6 - Tort urodzinowy foto
7
na placek kokosowy nakładamy masę czekoladowy
Krok 7 - Tort urodzinowy foto
8
Na masę czekoladową nakładamy ostatni krążek biszkoptowy. Tort smarujemy masą maślaną
Krok 8 - Tort urodzinowy foto
9
Gotowy tort zdobimy masą cukrową.
Krok 9 - Tort urodzinowy foto
10
masę cukrową barwimy i wycinamy elementy które następnie nakładamy na tort.
Krok 10 - Tort urodzinowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 09.05.2016 13:50
super się prezentuje
Ewa Wojtaszko 09.05.2016 11:06
ale fajny !!
Ewelina1991 09.05.2016 08:40
też bym chciała taki torcik ;-)
pestka 09.05.2016 06:40
torcik wygląda wspaniale
Jolcia_90 08.05.2016 23:52
piękny torcik :)
Benita 08.05.2016 22:56
dzieci na pewno w siódmym niebie
mirosława4 08.05.2016 22:04
śliczny torcik
gosia1988 08.05.2016 21:56
Piękny tort
Renataj 08.05.2016 21:55
Fajny torcik:)
krokus 08.05.2016 21:54
Fajny torcik
Anna169Hosz 08.05.2016 21:32
Ładny i na pewno smaczny.
Małgorzata Pin 08.05.2016 20:25
Super ustrojony.
Krzysztof15 08.05.2016 20:11
super wygląda
Franciszek 08.05.2016 19:15
ładnie się prezentuje
ania2610 08.05.2016 18:58
uroczy ten torcik!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak