Przepis i sposób przygotowania na: Tort urodzinowy
Oddzielić jajka od białek. Mąki wraz z proszkiem do pieczenia połączyć ze sobą.
Ubić białka z 1 szklanka cukru. Dodać mieszaninę mąk oraz żółtka i delikatnie mieszać kopyścią.
Gdy masa będzie jednolita przelać do foremki (tortownica-mała) wysmarowanej margaryną i posypaną bułką tartą.
Piec w temp. 180 stopni -25 minut.
Po upieczeniu gdy biszkopt ostygnie, przeciąć go na 4 lub 5 krążki, nasączyć go (1/2 szkl. wody, sok z cytryny, cukier-według smaku),a następnie przekładać krążki masą.
Masa tortowa:
Do gotującego mleka wlać rozrobiony budyń, mieszać aż zgęstnieje, następnie pozostawić do ostygnięcia.
Margarynę utrzeć z 1 szkl. cukru i powoli dodawać zimną masę budyniową, dodać kropelkę aromatu cytrynowego.
Gdy masa będzie jednolita przekładać kolejno krążki biszkopta (trochę masy pozostawić na dekorację).
Gdy biszkopt z masą już będzie przełożony, to boki tortu pościnać i na górze zaokrąglić, w środek biszkopta włożyć lalkę barbii.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i polać cały tort, oraz ozdobić masą którą odłożyliśmy.
SMACZNEGO