Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort urodzinowy

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1,5 szkl.
mąka tortowa 3/4 szkl.
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
jajko 5 szt.
cukier kryształ 2 szkl.
masło lub margaryna 1 kostka
budyń śmietankowy 2 szt.
mleko 2% 2 szkl.
czekolada mleczna 1 tabliczka

Porada

Czekolada na polanie tortu najlepsza mleczna dobrej firmy.

Przepis i sposób przygotowania na: Tort urodzinowy

Biszkopt
Oddzielić jajka od białek. Mąki wraz z proszkiem do pieczenia połączyć ze sobą.
Ubić białka z 1 szklanka cukru. Dodać mieszaninę mąk oraz żółtka i delikatnie mieszać kopyścią.
Gdy masa będzie jednolita przelać do foremki (tortownica-mała) wysmarowanej margaryną i posypaną bułką tartą.
Piec w temp. 180 stopni -25 minut.
Po upieczeniu gdy biszkopt ostygnie, przeciąć go na 4 lub 5 krążki, nasączyć go (1/2 szkl. wody, sok z cytryny, cukier-według smaku),a następnie przekładać krążki masą.
Masa tortowa:
Do gotującego mleka wlać rozrobiony budyń, mieszać aż zgęstnieje, następnie pozostawić do ostygnięcia.
Margarynę utrzeć z 1 szkl. cukru i powoli dodawać zimną masę budyniową, dodać kropelkę aromatu cytrynowego.
Gdy masa będzie jednolita przekładać kolejno krążki biszkopta (trochę masy pozostawić na dekorację).
Gdy biszkopt z masą już będzie przełożony, to boki tortu pościnać i na górze zaokrąglić, w środek biszkopta włożyć lalkę barbii.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i polać cały tort, oraz ozdobić masą którą odłożyliśmy.
SMACZNEGO

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Basiek102 17.03.2015 22:46
Pyszny był :)
Maridka19 01.01.2015 18:05
Wow ,wygląda rewelacyjnie :)
Ela15 30.12.2014 12:11
świetny tort

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak