Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort urodzinowy

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt żółty

jajko 8
cukier kryształ 1,5 szklanki
mąka pszenna 1 szklanka
kisiel cytrynowy 2
ocet 2 łyżki
woda 3 łyżki
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki

biszkopt ciemny

jajko 8
jajko 8
cukier kryształ 1,5 szklanki
mąka pszenna 1 szklanka
kakao 2 łyżki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
ocet 2 łyżka
woda 3 łyżka
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki

Masa

żółtko jajek 8
masło 500 g
cukier puder 2 szklanki
czekolada gorzka 400 g
rum kilka kropli

Porada

Podałam podwójną porcję masy, gdyż na tak duży tort pojedyńcza porcja to zdecydowanie za mało.

Przepis i sposób przygotowania na: Tort urodzinowy

Żółtka oddzielamy od białek.
Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Potem dosypujemy po trochu cukry kryształu.
Żółtka mieszamy z wodą i octem, dodajemy do białek z cukrem i ubijamy do białości.

Następnie dodajemy kisiel cytrynowy (a do ciemnego kakao)
Gdy się dokładnie rozmiesza dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Wylewamy ciasto do formy, pieczemy ok 22 minuty.

Masa:
Żółtka miksujemy z cukrem na białą, puszystą masę.
W drugiej misce miksujemy masło (ewentualnie margaryna)
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i czekamy aż lekko wystygnie.
Do masła wlewamy na zmianę ubite żółtka z cukrem oraz czekoladę. Cały czas miksujemy. Dodajemy kilka kropel rumu (ewentualnie olejku rumowego).
Wstawiamy do lodówki aż się schłodzi.

Biszkopty rozcinamy na pół, a następnie najlepiej jest je nasączyć:: 2 łyżki cukru rozpuszczamy w szklance wody.
Ciasto smarujemy masą. i przykrywamy kolejnym biszkoptem. Również boki oraz wierzch tortu pokrywamy masą.

Dekorujemy w dowolny sposób.
Ja boki obsypałam kokoskami wymieszanymi z pokruszonymi biszkoptami.
Natomiast wierzch- galaretki rozpuszczone w niewielkiej ilości wody, następnie zmiksowane z margaryną.

SMACZNEGO!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 02.12.2014 16:32
Ale tu smaczny i piękny torcik
Kejti 28.10.2014 14:57
Zaszalałaś,fajnie wygląda Twój tort :-)
Futka 14.10.2014 13:36
Świetny tort! Pięknie się prezentuje :)
adelajda 10.10.2014 16:51
Super torcik
Helena63 10.10.2014 13:29
wygląda pięknie takiego kremu na samych żółtkach jeszcze nie robiłam,więc chętnie spróbuje
Ola1young 10.10.2014 13:27
poprosze o kawałek :)
agnieszka214 10.10.2014 11:23
bardzo ładnie wyglada mnima
IZABELA29 10.10.2014 10:57
dawno tortu nie robiłam Twój jest świetny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak