Tort urodzinowy

Tort urodzinowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Biszkopt żółty

  • jajko

    8
  • cukier kryształ

    1,5 szklanki
  • mąka pszenna

    1 szklanka
  • kisiel cytrynowy

    2
  • ocet

    2 łyżki
  • woda

    3 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1,5 łyżeczki

biszkopt ciemny

  • jajko

    8
  • jajko

    8
  • cukier kryształ

    1,5 szklanki
  • mąka pszenna

    1 szklanka
  • kakao

    2 łyżki
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
  • ocet

    2 łyżka
  • woda

    3 łyżka
  • proszek do pieczenia

    1,5 łyżeczki

Masa

  • żółtko jajek

    8
  • masło

    500 g
  • cukier puder

    2 szklanki
  • czekolada gorzka

    400 g
  • rum

    kilka kropli
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Żółtka oddzielamy od białek.
Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Potem dosypujemy po trochu cukry kryształu.
Żółtka mieszamy z wodą i octem, dodajemy do białek z cukrem i ubijamy do białości.

Następnie dodajemy kisiel cytrynowy (a do ciemnego kakao)
Gdy się dokładnie rozmiesza dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Wylewamy ciasto do formy, pieczemy ok 22 minuty.

Masa:
Żółtka miksujemy z cukrem na białą, puszystą masę.
W drugiej misce miksujemy masło (ewentualnie margaryna)
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i czekamy aż lekko wystygnie.
Do masła wlewamy na zmianę ubite żółtka z cukrem oraz czekoladę. Cały czas miksujemy. Dodajemy kilka kropel rumu (ewentualnie olejku rumowego).
Wstawiamy do lodówki aż się schłodzi.

Biszkopty rozcinamy na pół, a następnie najlepiej jest je nasączyć:: 2 łyżki cukru rozpuszczamy w szklance wody.
Ciasto smarujemy masą. i przykrywamy kolejnym biszkoptem. Również boki oraz wierzch tortu pokrywamy masą.

Dekorujemy w dowolny sposób.
Ja boki obsypałam kokoskami wymieszanymi z pokruszonymi biszkoptami.
Natomiast wierzch- galaretki rozpuszczone w niewielkiej ilości wody, następnie zmiksowane z margaryną.

SMACZNEGO!!!
Kuchenka
Podałam podwójną porcję masy, gdyż na tak duży tort pojedyńcza porcja to zdecydowanie za mało.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bernadeta1 02.12.2014 16:32
Ale tu smaczny i piękny torcik
Kejti 28.10.2014 14:57
Zaszalałaś,fajnie wygląda Twój tort :-)
Futka 14.10.2014 13:36
Świetny tort! Pięknie się prezentuje :)
adelajda 10.10.2014 16:51
Super torcik
Helena63 10.10.2014 13:29
wygląda pięknie takiego kremu na samych żółtkach jeszcze nie robiłam,więc chętnie spróbuje
Ola1young 10.10.2014 13:27
poprosze o kawałek :)
agnieszka214 10.10.2014 11:23
bardzo ładnie wyglada mnima
IZABELA29 10.10.2014 10:57
dawno tortu nie robiłam Twój jest świetny

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat