Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort urodzinowy

2.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
jajko 9 szt
mąka 1,5 szklanki
cukier 1,5 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Tort urodzinowy

Kroki postępowania

1
Biszkopty składniki:
9 jaj
1,5 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
2-3 łyżeczki kakao
barwniki spożywcze


Składniki na biszkopty podzielić na trzy części.

Ciasto I:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Następnie dodać przesianą mąkę zmieszana z proszkiem do pieczenia. Wylać do średniej wielkości tortownicy. Piec w tmperaturze 170 stopni około 25-35 minut.

Ciasto II:
Postepować tak samo jak z ciastem I ale na końcu dodać kakao.

Ciasto III:
Postępować tak samo jak z poprzednimi biszkoptami, ale gotowe ciasto podzielić na kilka częśći i do każdej dodac barwnik (ja użyłam pięciu)
Krok 1 - Tort urodzinowy foto
2
Z jasnego i ciemnego biszkoptu wyciąć koła, pozamieniać tworząc kolorowe biszkopty.
Krok 2 - Tort urodzinowy foto
3
Masa i dekoracja składniki:
1l mleka
2 budynie śmietankowe
5 łyżek mąki pszennej
2-3 łyżki cukru waniliowego
1 szklanka cukru kryształu
Dodatkowo:
Kakao
barwniki spożywcze
rurki.

Masa:
0,5 l mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. W pozostałym (0,5l) mleku rozrobic budynie z mąką. Wlać na gotujące mleko. Gotować do zgęstnienia. Dokładnie wystudzić. Margarynę ubić na pianę i stopniowo dodawac budyń (po łyżce). Masę podzielić na trzy części.
Krok 3 - Tort urodzinowy foto
4
Ułożyc pierwszy biszkopt czarno biały, rozsmarować jedną część masy, ułożyć drugi biszkopt, rozsmarować drugą część masy i przykryć ostatnim biszkoptem. Udekorować trzecia częścią masy wg uznania.
Krok 4 - Tort urodzinowy foto
5
Wykonanie Myszki Minie:
Na papierze do pieczenia odrysować wybrany wzór. Papier odwrócić i na drugiej stronie wypełnić narysowane linie, ja użyłam do tego zaparzonego kakao z niewielką ilościa masy. Schodzic do zastygnięcia (można na chwilę włożyć do zamrażarki). Następnie delikatnie wyłożyć na ciasto (delikatnie posmarowane masą) oczywiście konturami kakaowymi na dół. Delikatnie docisnąć i równie delikatnie :) i powoli zdjąć papier (uważać żeby kontury sie nie zniszczyły).
Krok 5 - Tort urodzinowy foto
6
Pozostałą masę wymieszać z dowolnymi barwnikami i wypełnić kontury. Boki udekorować według uznania, ja obłożyłam je rurkami i zawiązałam wstążkę :).
Krok 6 - Tort urodzinowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aannkaa82 20.04.2014 13:30
Urodzinowy mojej córci która jest absolutną fanką Myszki Minie :)
Malinka 16.01.2014 22:22
Tort I klasa, super!
elka72 05.01.2014 13:50
Bajkowy torcik :)
Małgorzata9 04.01.2014 22:49
cudowny torcik, wymagał trochę pracy
Mniam 04.01.2014 00:19
Jaka śliczna Myszka Miki!
Beata999 03.01.2014 23:20
Myszka urocza.
migotka28 03.01.2014 22:16
piękne dzieło
Maria 70 03.01.2014 22:16
Wygląda jak haftowany.
Milka100 03.01.2014 21:28
Normalnie czadowy torcik, rewelacja dla maluszków:)
adelajda 03.01.2014 21:13
Rewelacyjny torcik !!!!
stokrotka 03.01.2014 21:07
piękny, piękny!
Jusiaa 03.01.2014 21:05
Tort niczego sobie :) zawsze byłam ciekawa jak robi się takie torty.
iziona 03.01.2014 21:04
Piękny tort
gibli 03.01.2014 20:59
fajnie wygląda:)
Grazyna0211 03.01.2014 20:58
świetny torcik
gosia1988 03.01.2014 20:54
piękny tort :)
Aannkaa82 03.01.2014 20:53
Składniki zostały zawarte w przepisie w kolejnych krokach bo ciagle wyświetlał mi się jakiś błąd i straciłam cierpliwość żeby zgadywać o co chodzi.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak