Przepis i sposób przygotowania na: Tort truskawkowy z śmietankowym kremem
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i ubijać do uzyskania
kremowej konsystencji. Dodać żółtka,olej i wymieszać. Na
koniec porcjami dodawać mąkę wymieszaną z płatkami migdałowymi i
proszkiem do pieczenia. Delikatnie
połączyć.Ciasto wylać na tortownicę o średnicy 24-26 cm. i upiec
biszkopt.
Temperatura piekarnika: 175 stopni
Czas pieczenia: 30-35minut
Po upieczeniu zimny biszkopt przekroić na 2 krążki.
Truskawki opłukać, usunąć szypułki, pokroić w plasterki.
Krem: Serek śmietankowy i cukier puder delikatnie
zmiksować. Żelatynę fix-deserową i żelatynę spożywczą rozpuścić w
120 ml gorącej wody.Ciepłą dodać do serka.Śmietankę kremówkę ubić
i dodać do serka.Dolną warstwę biszkoptu włożyć do tortownicy,
posmarować kremem, rozłożyć truskawki,lekko wcisnąć do kremu i przykryć drugim krążkiem.
Włożyć do lodówki na 4 godziny.
Przed podaniem wierz posypać cukrem pudrem