Tort truskawkowy z borówkami

Tort truskawkowy z borówkami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Pyszny, lekki tort z owocami. Ucieszy podniebienie niejednego smakosza. Idealna propozycja na letnią porę, kiedy są dostępne świeże owoce.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Biszkopt jasny:

  • jajka

    4 sztuki
  • cukier

    0.5 szklanki
  • mąka

    1 szklanka
  • olej

    6 łyżek
  • proszek do pieczenia

    0.5 łyżki
  • ocet spirytusowy

    1 łyżka

Biszkopt ciemny:

  • jajka

    3 sztuki
  • cukier

    0.5 szklanki
  • mąka

    0.75 szklanki
  • olej

    4 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • ocet spirytusowy

    0.5 łyżki
  • kakao

    1.5 łyżki

Masa truskawkowa:

  • truskawki

    800 gramów
  • galaretka truskawkowa

    2 opakowania
  • śmietana 30%

    700 mililitrów
  • śmietan fix

    2 opakowania
  • cukier puder

    1.5 łyżka
  • borówki

    150 gramów

Dodatkowo:

  • likier truskawkowy

    100 mililitrów
  • płatki migdałów

    100 gramów
  • kwiaty jadalne

    3 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Biszkopt jasny: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję cukier oraz żółtka. Następnie dodaję mąkę, olej, ocet oraz proszek do pieczenia. Masę przelewam na tortownicę o średnicy 24 cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopt piekę około 30 minut w temp. 170 stopni. Po przestudzeniu biszkopt przekrawam na dwa równe blaty.

2. Biszkopt ciemny: Białka ubijam na sztywno. Dodaję cukier i żółtka. Ubijam. Następnie dodaję olej, ocet oraz mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Masę przelewam na tortownicę i piekę około 25 minut w temp. 170 stopni. Upieczone biszkopty jasny i ciemny nasączam likierem truskawkowym.

3. Masa truskawkowa: ½ kg truskawek miksuję blenderem na mus. Mus przelewam do garnka, stawiam na ogniu i doprowadzam do wrzenia. Wsypuję galaretki. Mieszam i odstawiam do przestudzenia. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno razem z cukrem pudrem i śmietan fixem. Dodaję tężejący mus truskawkowy. Miksuję.

4. Pozostałe truskawki kroję w kostkę. Masę dzielę na dwie części. Do jednej z części dodaję truskawki oraz borówki. Mieszam.

5. Na biszkopt jasny wykładam połowę masy z owocami. Przykrywam biszkoptem ciemnym. Na biszkopt ciemny wykładam drugą część masy z owocami. Przykrywam biszkoptem jasnym. Masą truskawkową bez owoców smaruję boki i wierzch tortu oraz dekoruję brzegi.

6. Płatki migdałowe prażę na suchej patelni. Studzę. Płatkami obsypuję boki tortu. Wierzch tortu dekoruję świeżymi kwiatami oraz owocami.

7. Gotowy tort wstawiam na godzinę do lodówki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat