Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort truskawkowy z borówkami

5.0
(21)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Pyszny, lekki tort z owocami. Ucieszy podniebienie niejednego smakosza. Idealna propozycja na letnią porę, kiedy są dostępne świeże owoce.

Składniki:

Biszkopt jasny:

jajko 4 sztuki
cukier 0.5 szklanki
mąka 1 szklanka
olej 6 łyżek
proszek do pieczenia 0.5 łyżki
ocet spirytusowy 1 łyżka

Biszkopt ciemny:

jajko 3 sztuki
cukier 0.5 szklanki
mąka 0.75 szklanki
olej 4 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
ocet spirytusowy 0.5 łyżki
kakao 1.5 łyżki

Masa truskawkowa:

truskawki 800 gramów
galaretka truskawkowa 2 opakowania
śmietana 30% 700 mililitrów
śmietan fix 2 opakowania
cukier puder 1.5 łyżka
borówki 150 gramów

Dodatkowo:

likier truskawkowy 100 mililitrów
migdały w płatkach 100 gramów
kwiaty jadalne 3 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Tort truskawkowy z borówkami

1. Biszkopt jasny: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję cukier oraz żółtka. Następnie dodaję mąkę, olej, ocet oraz proszek do pieczenia. Masę przelewam na tortownicę o średnicy 24 cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopt piekę około 30 minut w temp. 170 stopni. Po przestudzeniu biszkopt przekrawam na dwa równe blaty.

2. Biszkopt ciemny: Białka ubijam na sztywno. Dodaję cukier i żółtka. Ubijam. Następnie dodaję olej, ocet oraz mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Masę przelewam na tortownicę i piekę około 25 minut w temp. 170 stopni. Upieczone biszkopty jasny i ciemny nasączam likierem truskawkowym.

3. Masa truskawkowa: ½ kg truskawek miksuję blenderem na mus. Mus przelewam do garnka, stawiam na ogniu i doprowadzam do wrzenia. Wsypuję galaretki. Mieszam i odstawiam do przestudzenia. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno razem z cukrem pudrem i śmietan fixem. Dodaję tężejący mus truskawkowy. Miksuję.

4. Pozostałe truskawki kroję w kostkę. Masę dzielę na dwie części. Do jednej z części dodaję truskawki oraz borówki. Mieszam.

5. Na biszkopt jasny wykładam połowę masy z owocami. Przykrywam biszkoptem ciemnym. Na biszkopt ciemny wykładam drugą część masy z owocami. Przykrywam biszkoptem jasnym. Masą truskawkową bez owoców smaruję boki i wierzch tortu oraz dekoruję brzegi.

6. Płatki migdałowe prażę na suchej patelni. Studzę. Płatkami obsypuję boki tortu. Wierzch tortu dekoruję świeżymi kwiatami oraz owocami.

7. Gotowy tort wstawiam na godzinę do lodówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak