Tort truskawkowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • żółtka

    6 sztuk
  • cukier

    8 łyżek
  • mleko

    1/2 l
  • mąka pszenna

    1 łyżka
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżki
  • wanilia

    1 laska
  • masło

    50 dag
  • Biszkopty

    3 duże paczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cukier utrzeć z żółtkami, mleko zagotować z wanilią. Wrzące mleko wlać do utartego do białości żółtka. Gotować (jak budyń) na małym ogniu, dolewać mąkę rozmieszaną z mlekiem, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje i się zagotuje.
Do utartego masła dodawać po łyżce zimnego kremu. Spód tortownicy wyłożyć biszkoptami, a następnie masą, biszkoptami, masą, a na wierzchu ułożyć truskawki.
Wstawić do lodówki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
wazka 12.12.2011 19:21
Ulubiony smak mojego dziecka, na pewno się skuszę na zrobienie.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat