Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort truskawkowy

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

biszkopt

jajko 6
mąka pszenna 170 gram
cukier 170 gram

puree truskawkowe

truskawki 500 gram
cukier 2 łyżki

masa śmietanowa

śmietana kremówka 500 ml
cukier puder 4 łyźki
puree z truskawek 3 łyżki

dodatkowo

truskawki 500 gram
mięta liście
kwiaty jadalne

Przepis i sposób przygotowania na: Tort truskawkowy

Białka oddziel od żółtek i ubij z solą na sztywną pianę. Następnie porcjami dodawaj cukier. Dodaj żółtka a na koniec przesianą mąkę.
Ciasto wyłóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piecz w 180 C. przez ok. 40 minut.
Gotowy biszkopt ostudź i pokrój na 3 blaty.
Puree truskawkowe
Truskawki przełóż do miski,dodaj cukier i wymieszaj. Odstaw na ok. 30 minut. Po tym czasie truskawki zmiksuj blenderem,a następnie przetrzyj przez sito. Puree odstaw do lodówki.
Masa śmietanowa
Śmietankę ubij,następnie pod koniec ubijania dodaj cukier puder. Do ubitej śmietany dodaj puree z truskawek i delikatnie wymieszaj.
Spód tortu posmaruj puree z truskawek,na puree wyłóż część masy śmietanowej. Na masie układaj pokrojone w plasterki truskawki. Przykryj drugiem blatem. I ponownie tak jak wcześniej wykładaj wszystkie warstwy. Na koniec przykryj trzecim blatem i posmaruj wierzch toru masą śmietanową. Włóż do lodówki na ok. 3 godziny.
Przed podaniem udekoruj.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 26.06.2017 10:38
Ślicznie wygląda :D
gosia56 22.06.2017 08:57
super dekoracja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak