Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort truskawkowo- śmietankowy z serkiem mascarpone

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 6 szt
cukier 3/4 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
mąka pszenna 1 szklanka

Krem truskawkowy

truskawki 250 g
galaretka truskawkowa 1 op.

Krem śmietankowy

śmietana 30% 330 ml
serek mascarpone 250 g

Poncz

woda
sok z cytryny
cukier

Dodatkowo

galaretka cytrynowa 1 op.
owoce

Porada

Proporcję w ponczu wg. uznania. Owoce do ozdoby - najlepiej gdyby jedne z nich były borówkami

Przepis i sposób przygotowania na: Tort truskawkowo- śmietankowy z serkiem mascarpone

Biszkopt
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z cukrem, następnie dodajemy żółtka. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i stopniowo wsypujemy, cały czas powoli dokładnie mieszając. Tortownicę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Pieczemy w temp. 165 stopni C około 45-50 minut.

Krem truskawkowy
Truskawki miksujemy na gładką masę. Galaretkę rozpuszczamy w 200 ml gorącej wody, mieszamy z masą truskawkową i odstawiamy do wystygnięcia i stężenia.

Krem śmietankowy
Śmietankę miksujemy na sztywno, powoli dodajemy serek mascarpone cały czas miksując i odstawiamy.

Wykończenie
Ciasto po wystygnięciu odwracamy, góra będzie spodem a spód górą. Przecinamy na trzy części. Dolną wkładamy do tortownicy i nasączamy przygotowanym ponczem. Wykładamy na górę przygotowaną masę truskawkową. Kładziemy środkową część biszkoptu, nasączamy i smarujemy przygotowanym kremem, zostawiając część na boki tortu. Kładziemy ostatnią część biszkoptu i delikatnie nasączamy. W między czasie przygotowujemy galaretkę cytrynową w 400 ml wody.
Borówki układamy na około tortu i w dwóch liniach po środku, bo po przecięciu środek będzie bokiem motyla. Pozostałe owoce układamy według uznania i delikatnie wykładamy tężejącą galaretkę. Całość wstawiamy na noc do lodówki.
Na następny dzień tort kroimy na pół wzdłuż ułożonych borówek. Składamy do siebie drugą stroną a wszystkie boki smarujemy pozostałym kremem. Na środku wyciskamy krem śmietankowy i dodajemy winogrono, jako główkę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anulka69 08.12.2016 19:50
śliczny i napewno smaczny
Krzysztof15 23.10.2015 09:29
pyszny torcik
ada.la 22.10.2015 20:05
wspaniały torcik
Ola1young 22.10.2015 19:43
rewelacyjny tort :)
jasiek 22.10.2015 19:41
apetycznie wygląda
krokus 22.10.2015 19:09
Super torcik
marenka 22.10.2015 17:34
ładnie się prezentuje
joannaa24 22.10.2015 16:34
Ślicznie wygląda :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak