Tort truskawkowo- śmietankowy z serkiem mascarpone

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Biszkopt

  • jajko

    6 szt
  • cukier

    3/4 szklanki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • mąka pszenna

    1 szklanka

Krem truskawkowy

  • truskawki

    250 g
  • galaretka truskawkowa

    1 op.

Krem śmietankowy

  • śmietana 30%

    330 ml
  • serek mascarpone

    250 g

Poncz

  • woda

  • sok z cytryny

  • cukier

Dodatkowo

  • galaretka cytrynowa

    1 op.
  • owoce

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Biszkopt
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z cukrem, następnie dodajemy żółtka. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i stopniowo wsypujemy, cały czas powoli dokładnie mieszając. Tortownicę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Pieczemy w temp. 165 stopni C około 45-50 minut.

Krem truskawkowy
Truskawki miksujemy na gładką masę. Galaretkę rozpuszczamy w 200 ml gorącej wody, mieszamy z masą truskawkową i odstawiamy do wystygnięcia i stężenia.

Krem śmietankowy
Śmietankę miksujemy na sztywno, powoli dodajemy serek mascarpone cały czas miksując i odstawiamy.

Wykończenie
Ciasto po wystygnięciu odwracamy, góra będzie spodem a spód górą. Przecinamy na trzy części. Dolną wkładamy do tortownicy i nasączamy przygotowanym ponczem. Wykładamy na górę przygotowaną masę truskawkową. Kładziemy środkową część biszkoptu, nasączamy i smarujemy przygotowanym kremem, zostawiając część na boki tortu. Kładziemy ostatnią część biszkoptu i delikatnie nasączamy. W między czasie przygotowujemy galaretkę cytrynową w 400 ml wody.
Borówki układamy na około tortu i w dwóch liniach po środku, bo po przecięciu środek będzie bokiem motyla. Pozostałe owoce układamy według uznania i delikatnie wykładamy tężejącą galaretkę. Całość wstawiamy na noc do lodówki.
Na następny dzień tort kroimy na pół wzdłuż ułożonych borówek. Składamy do siebie drugą stroną a wszystkie boki smarujemy pozostałym kremem. Na środku wyciskamy krem śmietankowy i dodajemy winogrono, jako główkę.
Izabela77
Proporcję w ponczu wg. uznania. Owoce do ozdoby - najlepiej gdyby jedne z nich były borówkami

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
anulka69 08.12.2016 19:50
śliczny i napewno smaczny
Krzysztof15 23.10.2015 09:29
pyszny torcik
ada.la 22.10.2015 20:05
wspaniały torcik
Ola1young 22.10.2015 19:43
rewelacyjny tort :)
jasiek 22.10.2015 19:41
apetycznie wygląda
krokus 22.10.2015 19:09
Super torcik
marenka 22.10.2015 17:34
ładnie się prezentuje
joannaa24 22.10.2015 16:34
Ślicznie wygląda :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat