Przepis i sposób przygotowania na: Tort truskawkowo-śmietankowy
Biszkopt:
Białka ubić na sztywno. Dodać cukier i nadal ubijać, dodać żółtka i jeszcze chwilę ubijać. Następnie dodać przesiane mąki i proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać. Wylać ciasto do tortownicy i piec ok 40 min w 180 st.
Upieczony i wystudzony biszkopt przekroić na 3 krążki. Każdy krążek nasączyć (woda, sok z cytryny, cukier puder i ewent. alkohol).
Krem śmietankowy:
Serek mascarpone ubić na puszysto z cukrem pudrem. W osobnym naczyniu ubić śmietanę na sztywno dodając pod koniec sok z cytryny. Połączyć ubitą śmietanę z serkiem mascarpone.
Na pierwszy krążek ciasta wyłożyć porcję kremu. Równomiernie rozsmarować. Ułożyć kolejny krążek ciasta i wyłożyć porcję kremu. Na krem wyłożyć pokrojone w plasterki truskawki. Na wierzch ułożyć ostatni krążek ciasta. Całość - wierzch i boki przesmarować kremem. Boki tortu obłożyć biszkoptami i przewiązać wstążka. Wierzch udekorować truskawkami.