Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort truskawkowo-śmietankowy

5.0
(53)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Tort inny niż zwykle

Składniki:

Biszkopt

mąka 0.5 szklanki
mąka ziemniaczna 0.5 szklanki
jajko 6 sztuk
cukier 1 szklanka
proszek do pieczenia 1.5 łyżeczki

Krem śmietankowy

śmietana 36% 1 litr
serek mascarpone 250 opakowanie
cukier puder 5 łyżek
sok z cytryny 5 łyżek

Dekoracja

biszkopty podłużne 2 opakowania
truskawki świeże 0.5 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Tort truskawkowo-śmietankowy

Biszkopt:
Białka ubić na sztywno. Dodać cukier i nadal ubijać, dodać żółtka i jeszcze chwilę ubijać. Następnie dodać przesiane mąki i proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać. Wylać ciasto do tortownicy i piec ok 40 min w 180 st.
Upieczony i wystudzony biszkopt przekroić na 3 krążki. Każdy krążek nasączyć (woda, sok z cytryny, cukier puder i ewent. alkohol).


Krem śmietankowy:
Serek mascarpone ubić na puszysto z cukrem pudrem. W osobnym naczyniu ubić śmietanę na sztywno dodając pod koniec sok z cytryny. Połączyć ubitą śmietanę z serkiem mascarpone.
Na pierwszy krążek ciasta wyłożyć porcję kremu. Równomiernie rozsmarować. Ułożyć kolejny krążek ciasta i wyłożyć porcję kremu. Na krem wyłożyć pokrojone w plasterki truskawki. Na wierzch ułożyć ostatni krążek ciasta. Całość - wierzch i boki przesmarować kremem. Boki tortu obłożyć biszkoptami i przewiązać wstążka. Wierzch udekorować truskawkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak