Tort truskawkowo-śmietankowy

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Tort inny niż zwykle
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Biszkopt

  • mąka

    0.5 szklanki
  • mąka ziemniaczna

    0.5 szklanki
  • jajka

    6 sztuk
  • cukier

    1 szklanka
  • proszek do pieczenia

    1.5 łyżeczki

Krem śmietankowy

  • śmietana 36%

    1 litr
  • serek mascarpone

    250 opakowanie
  • cukier puder

    5 łyżek
  • sok z cytryny

    5 łyżek

Dekoracja

  • biszkopty podłużne

    2 opakowania
  • truskawki świeże

    0.5 kg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Biszkopt:
Białka ubić na sztywno. Dodać cukier i nadal ubijać, dodać żółtka i jeszcze chwilę ubijać. Następnie dodać przesiane mąki i proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać. Wylać ciasto do tortownicy i piec ok 40 min w 180 st.
Upieczony i wystudzony biszkopt przekroić na 3 krążki. Każdy krążek nasączyć (woda, sok z cytryny, cukier puder i ewent. alkohol).


Krem śmietankowy:
Serek mascarpone ubić na puszysto z cukrem pudrem. W osobnym naczyniu ubić śmietanę na sztywno dodając pod koniec sok z cytryny. Połączyć ubitą śmietanę z serkiem mascarpone.
Na pierwszy krążek ciasta wyłożyć porcję kremu. Równomiernie rozsmarować. Ułożyć kolejny krążek ciasta i wyłożyć porcję kremu. Na krem wyłożyć pokrojone w plasterki truskawki. Na wierzch ułożyć ostatni krążek ciasta. Całość - wierzch i boki przesmarować kremem. Boki tortu obłożyć biszkoptami i przewiązać wstążka. Wierzch udekorować truskawkami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat