Przepis i sposób przygotowania na: Tort truskawkowo-cytrynowy z czereśniami
2.Śmietanki przelać do wysokiej miski , dodać cukier puder , ubić na sztywną pianę.
3.Owoce umyć osuszyć , z truskawek usunąć szypułki , z czereśni ogonki , przekroić je na pół wyjąć pestki. Truskawki zmiksować dokładnie blenderem , dodać 1/3 ubitej śmietanki oraz galaretki truskawkowe , zmiksować razem na jednolitą masę. Przelać na dno tortownicy , odstawić do lodówki by całkowicie stężała.
4. Resztę śmietanki podzielić na dwie części , do jednej przelać galaretki cytrynowe , wlać na zastygniętą masę truskawkową. ( gdyby masa truskawkowa nie była jeszcze gotowa , należy masy cytrynowe trzymać w temp pokojowej by nie stężały za szybko)
5. Do reszty śmietanki dodać sok z cytryny oraz tężejącą żelatynę , przelać na wierzch tortownicy , na wierzchu ułożyć połówki czereśni. Odstawić do lodówki ( pod przykryciem by ort nie przeszedł innymi smakami) do całkowitego stężenia.