Tort truflowy dla 40-latka

Tort truflowy dla 40-latka

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

~ BISZKOPT kakaowy

  • jajko

    6 dużych
  • mąka tortowa

    190 g
  • kakao

    15 g
  • masło

    40 g
  • cukier drobny

    200 g
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki

~ KREM truflowy

  • czekolada gorzka

    200 g
  • czekolada mleczna

    100 g
  • śmietana kremówka

    350 ml
  • alkohol

    50-80 g

~ PONCZ kawowy

  • zaparzona mocna kawa

    250 ml
  • alkohol

    2-3 łyżki
  • cukier

    1-2 łyżeczki

~ OZDOBY

  • kwiatki cukrowe

    i listki z czekolady
  • kolorowa posypka

    z czekolady
  • wiórki kokosowe

~ KREM biały

  • śmietana 30%

    350 ml
  • biała czekolada

    200 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

~ BISZKOPT:

Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Masło rozpuścić i pozostawić do ostygnięcia. Całe jajka w temperaturze pokojowej ubijać 10-12 minut z cukrem, aż powstanie jasna puszysta masa. Łopatką lub drewnianą łyżką wymieszać masę z sypkimi produktami o raz chłodnym masłem.
Ciasto przelać do przygotowanej średniej tortownicy (u mnie 27 cm) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175*C (grzałki góra + dół) na ok. 35 minut.
Pozostawić na 10 minut w uchylonym piekarniku, a potem odkroić ostrożnie od brzegów formy, nakryć papierem do pieczenia i położyć dnem do góry usuwając rant tortownicy. Pozostawić do ostygnięcia (najlepiej do następnego dnia).

~ PONCZ:

Mocną gorącą kawę posłodzić, ostudzić i połączyć z ulubionym alkoholem (rum, spirytus, brandy). Nasączyć biszkopt przecięty na trzy krążki.

~ KREM truflowy:

Śmietanę rozgrzać do wrzenia, zdjąć z ognia, dodać czekoladę połamaną na kawałki lub posiekaną oraz masło. Mieszać do rozpuszczenia. Ostudzić i połączyć z alkoholem - wstawić na noc do lodówki.

Schłodzony krem truflowy ubić mikserem i posmarować nim dwa dolne krążki (jeśli pozostanie nieco masy można też cienką warstwą posmarować górę tortu pod biały krem).
Tort poskładać i wynieść w chłodne miejsce na kilka godzin.

~ KREM biały:

Czekoladę białą posiekać i rozpuścić w gorącej kąpieli wodnej. Ostudzić.
Zimną śmietanę ubić na sztywno dodając pod koniec rozpuszczoną czekoladę.

Kremem posmarować boki i wierzch toru. Przybrać górę ozdobami z masy cukrowej i czekolady, a boki obsypać wiórkami czekoladowymi. Całość dobrze schłodzić.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
BobMay 04.11.2016 13:43
Musiał być bardzo smaczny.
Babeczka35 03.11.2016 06:45
Śliczny tort.
cukiereczek 02.11.2016 18:14
pracy trochę było, ale Tort wyszedł Rewelacyjny Brawo
ada.la 02.11.2016 14:29
śliczny torcik
Franciszek 02.11.2016 13:12
ładny tort...
Krzysztof15 02.11.2016 12:03
Piękny tort
bietka 02.11.2016 11:26
na pewno pyszny : )

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat