Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort truflowy dla 40-latka

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

~ BISZKOPT kakaowy

jajko 6 dużych
mąka tortowa 190 g
kakao 15 g
masło 40 g
cukier drobny 200 g
proszek do pieczenia 2 łyżeczki

~ KREM truflowy

czekolada gorzka 200 g
czekolada mleczna 100 g
śmietana kremówka 350 ml
alkohol 50-80 g

~ PONCZ kawowy

zaparzona mocna kawa 250 ml
alkohol 2-3 łyżki
cukier 1-2 łyżeczki

~ OZDOBY

kwiatki cukrowe i listki z czekolady
kolorowa posypka z czekolady
wiórki kokosowe

~ KREM biały

śmietana 30% 350 ml
biała czekolada 200 g

Przepis i sposób przygotowania na: Tort truflowy dla 40-latka

~ BISZKOPT:

Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Masło rozpuścić i pozostawić do ostygnięcia. Całe jajka w temperaturze pokojowej ubijać 10-12 minut z cukrem, aż powstanie jasna puszysta masa. Łopatką lub drewnianą łyżką wymieszać masę z sypkimi produktami o raz chłodnym masłem.
Ciasto przelać do przygotowanej średniej tortownicy (u mnie 27 cm) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175*C (grzałki góra + dół) na ok. 35 minut.
Pozostawić na 10 minut w uchylonym piekarniku, a potem odkroić ostrożnie od brzegów formy, nakryć papierem do pieczenia i położyć dnem do góry usuwając rant tortownicy. Pozostawić do ostygnięcia (najlepiej do następnego dnia).

~ PONCZ:

Mocną gorącą kawę posłodzić, ostudzić i połączyć z ulubionym alkoholem (rum, spirytus, brandy). Nasączyć biszkopt przecięty na trzy krążki.

~ KREM truflowy:

Śmietanę rozgrzać do wrzenia, zdjąć z ognia, dodać czekoladę połamaną na kawałki lub posiekaną oraz masło. Mieszać do rozpuszczenia. Ostudzić i połączyć z alkoholem - wstawić na noc do lodówki.

Schłodzony krem truflowy ubić mikserem i posmarować nim dwa dolne krążki (jeśli pozostanie nieco masy można też cienką warstwą posmarować górę tortu pod biały krem).
Tort poskładać i wynieść w chłodne miejsce na kilka godzin.

~ KREM biały:

Czekoladę białą posiekać i rozpuścić w gorącej kąpieli wodnej. Ostudzić.
Zimną śmietanę ubić na sztywno dodając pod koniec rozpuszczoną czekoladę.

Kremem posmarować boki i wierzch toru. Przybrać górę ozdobami z masy cukrowej i czekolady, a boki obsypać wiórkami czekoladowymi. Całość dobrze schłodzić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

BobMay 04.11.2016 13:43
Musiał być bardzo smaczny.
Babeczka35 03.11.2016 06:45
Śliczny tort.
cukiereczek 02.11.2016 18:14
pracy trochę było, ale Tort wyszedł Rewelacyjny Brawo
ada.la 02.11.2016 14:29
śliczny torcik
Franciszek 02.11.2016 13:12
ładny tort...
Krzysztof15 02.11.2016 12:03
Piękny tort
bietka 02.11.2016 11:26
na pewno pyszny : )

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak