Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Z kodem DS10 rabat na zakupy na sklep.prymat.pl SPRAWDŹ

Tort TRAMPEK

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

biszkopt z 8 jaj -wymiar blachy 22cm/33cm

jajko
8 sztuk
mąka pszenna
1 szklanka
mąka ziemniaczana
2 łyżki
proszek do pieczenia
1 łyżeczka
cukier
3/4 szklanki

Krem/budyń

mleko 3,2%
0,5 litra
budyń czekoladowy
1 opakowanie
cukier
3 łyżki
masło lub margaryna
200-250 gram
nutella
100 gram
kakao
2 łyżki

krem maślany do posmarowania wierzchu biszkopta

masło 82%
200 gram
cukier puder
0,5 szklanki
jajko
1 sztuka
sok z cytryny
2 łyżki

dodatkowo

dżem owocowy
1 słoik
poncz
0,5 szklanki
gotowa masa cukrowa
1 kilogram
barwnik spożywczy do ciast
2 kolor różowy i czarny

Porada

Nigdy nie nakładaj masy cukrowej bezpośrednio na bitą śmietanę ponieważ masa się rozpuści.

Przepis i sposób przygotowania na: Tort TRAMPEK

Kroki postępowania

1
Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić je na sztywno, dosypać cukier i chwilę miksować do jego rozpuszczenia. Następnie dodać żółtka, miksować jeszcze chwilę. Na końcu stopniowo dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać łyżką. Kiedy ciasto będzie już gładkie wylać je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 160-180 st. C przez około 45-50 minut. wystudzony biszkopt przecinamy na 3 części. Biszkopt przecinamy pionowo ścinając wąski pasek około 5cm z lewej strony. Następnie cienki pasek przetnij na 3 części.
Krok 1 - Tort TRAMPEK  foto
2
Z z grubszej części biszkoptów tworzymy kształt podeszwy buta.
Krok 2 - Tort TRAMPEK  foto
3
następnie mniejsze kawałki z bocznego paska dopasuj do reszty buta tworząc kształt buta. Jeśli mamy już mniej więcej zarys naszego torcika to przekładamy go kremem i dżemem. Pamiętajmy o skrapianiu biszkoptów wodą np.smakową. Krem budyniowy: Odlej pół szklanki mleka w którym rozpuszczamy mieszankę budyniową. Resztę mleka zagotuj z cukrem. Po zagotowaniu dodaj mieszankę budyniową i mieszaj ,aż do zgęstnienia budyniu. przełóż budyń do miski i przykryj woreczkiem aby nie powstał kożuch. Po wystudzeniu dodawaj budyń do miękkiego tłuszczu miksując na średnich obrotach. Dodaj nutellę i kakao.
Krok 3 - Tort TRAMPEK  foto
4
Wierzch naszego buta smarujemy kremem maślanym. Tak posmarowany tort wstaw na godzinę do lodówki zanim obłożymy go masą.
Krok 4 - Tort TRAMPEK  foto
5
Różową masę cukrową rozwałkuj i przenieś na nasz tort. z białej masy zrób nosek z przodu buta.
Krok 5 - Tort TRAMPEK  foto
6
Następnie wycinamy z białej masy cukrowej biały długi pasek aby zrobić rant na dole buta. Elementy przyklejamy smarując lekko masę wodą. Następnie rozwałkuj różową masę cukrową aby wyciąć język buta i boczne elementy buta gdzie będą sznurowadła. Na kartce odrysuj szablon boku buta aby odrysować go na masie cukrowej. taki szablon odrysuj na prawą stronę i lewą stronę buta. Następnie dokładnie przyklej do naszego tortu boki buta. W każdym boku za pomocą plastikowej rurki wycinamy otwory na sznurowadła. Otwory muszą być symetryczne z każdej strony tak aby sznurowadła były równo zawiązane.
Krok 6 - Tort TRAMPEK  foto
7
Ozdabiamy tort poszczególnymi elementami nadając mu wygląd trampka.
Krok 7 - Tort TRAMPEK  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

paniusiaewa 01.02.2017 18:07
Super, to jest dzieło. Majstersztyk. Gratuluje.
Marta Ryżek-Kalkowska 28.06.2015 14:03
Dziękuję :)
Jagódka77 14.05.2015 15:46
robi wrażenie samym wyglądem, aż żal jeść
Ada-Gaba 13.05.2015 21:40
śliczny torcik
Klausia 05.05.2015 23:19
Idealny!!!
Marta Ryżek-Kalkowska 23.03.2015 16:57
Dzięki wielkie :) Ola trampek o nr.powyżej 40 ;)
Ola1young 23.03.2015 12:50
znakomity tort :) a jaki nr trampka ;)
Mniam 23.03.2015 11:45
Jaki fajny tort! Marta Ty to mnie ciągle zaskakujesz :)
ada.la 23.03.2015 11:39
wyszedł cudowny torcik
ania2610 23.03.2015 11:23
niesamowity pomysł, prawdziwe arcydzieło!
myszka6 23.03.2015 09:02
Super tort.
Motorek 23.03.2015 08:47
przefajny ten torcik
gibli 23.03.2015 08:44
nic dodać nic ująć, dech zapiera, śliczny jak prawdziwy)))
Pani Domu 23.03.2015 08:20
przepiękny, szkoda kroić
Marta Ryżek-Kalkowska 23.03.2015 08:16
BARDZO WAM DZIĘKUJĘ :)
zabcia117 23.03.2015 08:16
Genialnie wygląda!
Ewelina1991 23.03.2015 08:02
śliczny!!!
atort111
atort111 23.03.2015 07:37
no profesjonalnie
Magula 23.03.2015 07:37
aaa trampek jak prawdziwy, można się nabrać. Rewelacja!!
olkaaa 23.03.2015 07:37
wygląda cudownie
Maridka19 23.03.2015 07:20
Rewelacyjny tort , widziałam także inne Pani prace na facebook ogromny talent jestem pełna podziwu :)
anula-d 23.03.2015 00:21
ciekawy ten tort
asiczekz 22.03.2015 23:51
podziwiam :) piękny
Renataj 22.03.2015 23:31
Super pomysł i rewelacyjne wykonanie:)
Skotka 22.03.2015 22:09
Super tort:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak