Tort TRAMPEK

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

biszkopt z 8 jaj -wymiar blachy 22cm/33cm

  • jajka

    8 sztuk
  • mąka pszenna

    1 szklanka
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • cukier

    3/4 szklanki

Krem/budyń

  • mleko 3,2%

    0,5 litra
  • budyń czekoladowy

    1 opakowanie
  • cukier

    3 łyżki
  • masło lub margaryna

    200-250 gram
  • nutella

    100 gram
  • kakao

    2 łyżki

krem maślany do posmarowania wierzchu biszkopta

  • masło 82%

    200 gram
  • cukier puder

    0,5 szklanki
  • jajko

    1 sztuka
  • sok z cytryny

    2 łyżki

dodatkowo

  • dżem owocowy

    1 słoik
  • poncz

    0,5 szklanki
  • gotowa masa cukrowa

    1 kilogram
  • barwnik spożywczy do ciast

    2 kolor różowy i czarny
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Tort TRAMPEK  foto
Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić je na sztywno, dosypać cukier i chwilę miksować do jego rozpuszczenia. Następnie dodać żółtka, miksować jeszcze chwilę. Na końcu stopniowo dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać łyżką. Kiedy ciasto będzie już gładkie wylać je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 160-180 st. C przez około 45-50 minut. wystudzony biszkopt przecinamy na 3 części. Biszkopt przecinamy pionowo ścinając wąski pasek około 5cm z lewej strony. Następnie cienki pasek przetnij na 3 części.
Krok 2 - Tort TRAMPEK  foto
Z z grubszej części biszkoptów tworzymy kształt podeszwy buta.
Krok 3 - Tort TRAMPEK  foto
następnie mniejsze kawałki z bocznego paska dopasuj do reszty buta tworząc kształt buta. Jeśli mamy już mniej więcej zarys naszego torcika to przekładamy go kremem i dżemem. Pamiętajmy o skrapianiu biszkoptów wodą np.smakową. Krem budyniowy: Odlej pół szklanki mleka w którym rozpuszczamy mieszankę budyniową. Resztę mleka zagotuj z cukrem. Po zagotowaniu dodaj mieszankę budyniową i mieszaj ,aż do zgęstnienia budyniu. przełóż budyń do miski i przykryj woreczkiem aby nie powstał kożuch. Po wystudzeniu dodawaj budyń do miękkiego tłuszczu miksując na średnich obrotach. Dodaj nutellę i kakao.
Krok 4 - Tort TRAMPEK  foto
Wierzch naszego buta smarujemy kremem maślanym. Tak posmarowany tort wstaw na godzinę do lodówki zanim obłożymy go masą.
Krok 5 - Tort TRAMPEK  foto
Różową masę cukrową rozwałkuj i przenieś na nasz tort. z białej masy zrób nosek z przodu buta.
Krok 6 - Tort TRAMPEK  foto
Następnie wycinamy z białej masy cukrowej biały długi pasek aby zrobić rant na dole buta. Elementy przyklejamy smarując lekko masę wodą. Następnie rozwałkuj różową masę cukrową aby wyciąć język buta i boczne elementy buta gdzie będą sznurowadła. Na kartce odrysuj szablon boku buta aby odrysować go na masie cukrowej. taki szablon odrysuj na prawą stronę i lewą stronę buta. Następnie dokładnie przyklej do naszego tortu boki buta. W każdym boku za pomocą plastikowej rurki wycinamy otwory na sznurowadła. Otwory muszą być symetryczne z każdej strony tak aby sznurowadła były równo zawiązane.
Krok 7 - Tort TRAMPEK  foto
Ozdabiamy tort poszczególnymi elementami nadając mu wygląd trampka.
Marta Ryżek-Kalkowska
Nigdy nie nakładaj masy cukrowej bezpośrednio na bitą śmietanę ponieważ masa się rozpuści.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (34)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
paniusiaewa 01.02.2017 18:07
Super, to jest dzieło. Majstersztyk. Gratuluje.
Marta Ryżek-Kalkowska 28.06.2015 14:03
Dziękuję :)
Jagódka77 14.05.2015 15:46
robi wrażenie samym wyglądem, aż żal jeść
Ada-Gaba 13.05.2015 21:40
śliczny torcik
Klausia 05.05.2015 23:19
Idealny!!!
Marta Ryżek-Kalkowska 23.03.2015 16:57
Dzięki wielkie :) Ola trampek o nr.powyżej 40 ;)
Ola1young 23.03.2015 12:50
znakomity tort :) a jaki nr trampka ;)
Mniam 23.03.2015 11:45
Jaki fajny tort! Marta Ty to mnie ciągle zaskakujesz :)
ada.la 23.03.2015 11:39
wyszedł cudowny torcik
ania2610 23.03.2015 11:23
niesamowity pomysł, prawdziwe arcydzieło!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat