Tort tęczowy

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • drobnego cukru do wypieków

    200 g
  • mąki pszennej

    100 g
  • mąki ziemniaczanej

    40 g
  • barwniki spożywcze

  • Krem:

  • śmietany kremówki

    500 ml
  • serka mascarpone

    500 g
  • cukru pudru

    3 łyżki
  • świeżo otarta skórka z cytryny

  • sok wyciśnięty z 1 - 2 cytryn

  • woda

  • jajko

    4 duże
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Tort tęczowy foto
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę.Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając.Do masy jajecznej wsypać przesiane mąki. Delikatnie wmieszać do ciasta szpatułką, by składniki się połączyły, a piana nie opadła.
Krok 2 - Tort tęczowy foto
Ciasto podzielić na pół, do każdej części dodać odrobinę wybranego barwnika, delikatnie wymieszać.Dwie tortownice lub inne okrągłe formy o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków. Delikatnie przełożyć do nich ciasto. Piec w temperaturze 160ºC przez około 20 - 22 minuty lub do tzw. suchego patyczka. Gorące biszkopty wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm upuścić je (w formie) na podłogę. Przestudzić w temperaturze pokojowej.

Uwaga: boki biszkoptu oddzielamy nożykiem od formy dopiero po jego wystudzeniu.

W taki sam sposób upiec 4 pozostałe kolorowe blaty (czyli na cały tort tęczowy o średnicy blatów 25 cm będziemy potrzebować biszkopty z 12 jajek).
Krok 3 - Tort tęczowy foto
W taki sam sposób upiec 4 pozostałe kolorowe blaty (czyli na cały tort tęczowy o średnicy blatów 25 cm będziemy potrzebować biszkopty z 12 jajek).
Krok 4 - Tort tęczowy foto
Krem:
Składniki powinny być schłodzone.Śmietanę kremówkę i serek mascarpone umieścić w misie miksera i ubić, używając trzepaczki do ubijania białek, pod koniec ubijania dodając cukier puder i skórkę z cytryny .
Krok 5 - Tort tęczowy foto
Poszczególne blaty ciasta przekładać kremem i nasączać cytrynowym ponczem: blat fioletowy położyć na paterze, skropić małą ilością ponczu (będzie podstawą tortu, więc nie można przesadzić z nasączeniem) i posmarować kremem.
Krok 6 - Tort tęczowy foto
Następnie to samo uczynić z niebieskim, zielonym, żółtym, pomarańczowym, czerwonym.
Krok 7 - Tort tęczowy foto
Wierzch i boki tortu również posmarować kremem śmietankowym.
Krok 8 - Tort tęczowy foto
Udekorować wedle uznania. To moja propozycja.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gosia56 30.09.2013 08:48
super torcik
malaczarna23 23.09.2013 21:01
bardzo ładnie sie prezentuje
Ola1young 23.09.2013 11:20
bardzo ładny ten torcik i na pewno pyszny
Renata22 20.09.2013 19:10
No pięknie Ci wyszedł!;)
migotka28 19.09.2013 21:20
ładny torcik
misia53 18.09.2013 15:47
świetnie się prezentuje, och lubię torciki
Lis 18.09.2013 01:35
Wygląda OSZAŁAMIAJĄCO:)
everay 17.09.2013 20:48
swietnie wygląda
Małgorzata9 17.09.2013 20:47
bajeczny torcik
sanielcia 17.09.2013 20:32
Bardzo ładny torcik

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat