Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort szwarcwaldzki

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

czekolada gorzka 150 g
masło miękkie 150 g
cukier 150 g
białko 4 szt
żółtko jajek 4 szt
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 szczypta

Syrop

nalewka wiśniowa 75 ml
kompot wiśniowy 100 ml

Masa śmietanowa

śmietana kremówka 750 ml
cukier puder 100 g
fix do śmietany 3 szt

Masa wiśniowa

wiśnie z kompotu 1 słoik
cukier 2 łyżki
skrobia ziemniaczana 2 łyżki
kompot wiśniowy 150 ml
cukier waniliowy 1 łyżeczka

Do dekoracji

czekolada gorzka 30 g
granat 20 pestek

Porada

Tort najlepszy jest na drugi dzień. Powinien postać co najmniej 24h w lodówce.

Przepis i sposób przygotowania na: Tort szwarcwaldzki

Kroki postępowania

1
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Krok 1 - Tort szwarcwaldzki foto
2
Masło miksujemy z cukrem, stopniowo wlewając rozpuszczoną i przestudzoną czekoladę. Miksujemy.
Krok 2 - Tort szwarcwaldzki foto
3
Stopniowo dodajemy żółtka i miksujemy. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia.
Krok 3 - Tort szwarcwaldzki foto
4
Miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
W osobnym naczyniu ubijamy białka z solą, na sztywną pianę.
Krok 4 - Tort szwarcwaldzki foto
5
Dodajemy białka, delikatnie mieszając.
Krok 5 - Tort szwarcwaldzki foto
6
Tak przygotowaną masę wlewamy do natłuszczonej tortownicy.
Pieczemy do suchego patyczka (u mnie około 40 minut) w 180 stopniach.
Zostawiamy do wystudzenia.
Krok 6 - Tort szwarcwaldzki foto
7
Wystudzony biszkopt przekrawamy na 3 blaty.
Każdy z nich nasączamy mieszanką nalewki i kompotu.
Krok 7 - Tort szwarcwaldzki foto
8
W garnuszku łączymy 150 ml kompotu, skrobię i cukry. Podgrzewamy do zgęstnienia (gęsty kisiel). Studzimy.
Krok 8 - Tort szwarcwaldzki foto
9
Do naszej masy dodajemy odcedzone wiśnie i mieszamy.
Krok 9 - Tort szwarcwaldzki foto
10
Na pierwszy blat wykładamy połowę masy wiśniowej, rozprowadzamy na równo.
Krok 10 - Tort szwarcwaldzki foto
11
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i śmietanfixem.
1/4 ubitej śmietany wykładamy na pierwszy blat.
Nakrywamy drugim blatem. Czynności z punktu 10 i 11 powtarzamy.
Krok 11 - Tort szwarcwaldzki foto
12
Jak mamy ułożony cały tort- smarujemy resztą śmietany, pozostawiając około 4-5 łyżek na dekorację.
Krok 12 - Tort szwarcwaldzki foto
13
Na tarce ścieramy czekoladę. Czekoladą posypujemy tort.
Krok 13 - Tort szwarcwaldzki foto
14
Szprycę wypełniamy resztą śmietany. Tworzymy gniazdka. W każde gniazdko wkładamy wiśnię. Na środku układamy wiśnię.
Dół tortu dekorujemy śmietaną. Na dole dodajemy pestki granata.
Krok 14 - Tort szwarcwaldzki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

monikaT83 15.03.2015 10:40
cudowny tort:) jeszcze szwarcwaldziego nie robiłam...
Internetowa Kuchnia 11.03.2015 18:38
super torcik:)
gosia56 11.03.2015 09:17
pyszny torcik
kloruś 11.03.2015 09:14
Pysznie się prezentuje! chętnie bym się poczęstowała :)
DorotaZ 10.03.2015 21:59
Chętnie bym skosztowała kawałeczek
wwwiolka 10.03.2015 21:24
Bardzo fajne ciasto.
Megg 10.03.2015 20:33
rewelacyjny torcik
Ada-Gaba 10.03.2015 20:15
przepyszna bomba kaloryczna : )
misia53 10.03.2015 20:14
od lat przymierzałam się do upieczenia jego i nic z tego a tak"za mną chodzi"
irenka 10.03.2015 19:48
pyszne słodkości
tytka 10.03.2015 19:10
fajny torcik
marenka 10.03.2015 19:01
Pięknie się prezentuje:-)
Mama niejadka 10.03.2015 18:57
Śliczny torcik
caralajna 10.03.2015 18:50
uwielbiam ten tort, wiśnie i czekolada to zgrany duet
Zdzisław 10.03.2015 18:41
takie słodkości bardzo lubię
mirosława4 10.03.2015 18:26
zjadłabym , prezentuje się apetycznie
mikrusiak 10.03.2015 18:12
jest piękny :D
norweska20 10.03.2015 17:24
chętnie bym taki zjadła
V_kuchareczka 10.03.2015 16:43
piękny tort

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak