Tort Szwarcwaldzki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

ciato

  • mąka pszenna

    150 g
  • czekolada gorzka

    150 g
  • cukier kryształ

    150 g
  • żółtko jajek

    6 sztuk
  • białko

    6 sztuk
  • masło

    150 g
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • sól

    szczypta

Masa wiśniowa

  • kompot

    150 ml wiśniowy
  • cukier kryształ

    2 łyżki
  • skrobia ziemniaczana

    2 łyżki
  • cukier waniliowy

    3 łyżeczki
  • wódka

    100ml wiśniowej
  • wiśnie bez pestek

    700 g

Syrop do nasączenia blatów

  • wódka

    75 ml wiśniowej
  • sok malinowy

    75 ml mo zna wiśniowy

Ponadto

  • śmietana 30%

    1 litr
  • cukier puder

    4 łyżki
  • fix do śmietany

    2 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Tort Szwarcwaldzki foto
Ciasto:
Masło zmiksować do białości, następnie dodawać roztopioną czekoladę. Dobrze zmiksować. Dodawać żółtka, a następnie cukier, wszystko wymieszać. Dodawać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia.
Białka ubić z solą na sztywno. Dodawać do masy czekoladowej, wymieszać.
Ciasto wylać na tortownicę o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 170 C przez 30- 40 min
Krok 2 - Tort Szwarcwaldzki foto
Masa wiśniowa:
Wszystko wymieszać oprócz wiśni, podgrzać i mieszać do zgęstnienia jak kisiel.
Na sam koniec dodać wiśnie i delikatnie wymieszać i zostawić do ostygnięcia.
Krok 3 - Tort Szwarcwaldzki foto
Ponadto:
śmietanę ubić dodać cukier puder i śmietan fix.
Krok 4 - Tort Szwarcwaldzki foto
Wykonanie tortu:

Ciasto przeciąć na 3 blaty.
Pierwszy położyć na paterę i nasączyć syropem ( 50ml) wyłożyć połowę masy wiśniowej i 1/4 śmietany przykryć kolejnym blatem docisnąć. kolejny ponownie nasączyć (50ml) nałożyć masę wiśniową i koleną 1/4 śmietany. Przykryć ostatnim blatem i nasączyć. Tort ozdobić resztą śmietany i udekorować wiśniami oraz startą czekoladą. Przechowywać w lodówce

SMACZNEGO!!!
PRZECHOWYWAĆ W LODÓWCE

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
berys18 27.08.2014 07:24
piękny tort
aniach32 27.05.2014 11:30
Dziękuje :D
Krystyna32 03.05.2014 08:06
wspaniały tort
Wiesława1 03.05.2014 07:33
świetny torcik
agnieszka131919 02.05.2014 22:17
super ten tort
Sroczka 02.05.2014 21:44
Ależ to ciasto pysznie wygląda.
gosia1988 02.05.2014 21:22
Rewelacyjny tort
Małgorzata9 02.05.2014 21:20
wspaniale się prezentuje

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat